Pagina's

donderdag 24 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 24, 24 December 2020: Chunxiang Tie Guan Yin



Deze avond is het Kerstavond, en dus hier stopt de Adventskalender van Thomas. Ik hoop dat het een aangename reis was, voor mij was het dat al zeker want ik heb een paar oude vrienden opnieuw ontmoet en een paar nieuwe leren kennen. Het blijft me verbazen hoeveel je kan vertellen over thee. 

Ik wens iedereen een Zalig Kerstfeest in zijn familie of met een vriend(in), en vergeet niet even na te denken over de diepere betekenis van het feest. Ook dat mag één keer per jaar wel eens. 

Als er één thee symbool kan staan voor de grote populariteitsgolf van Chinese thee in het Westen is het de deze, de IJzeren Godin van Genade, of Tie Guan Yin. Het is een klassiek verhaal van hoe een bestaand product zich aanpaste aan zijn nieuwe markt die Westers en voornamelijk vrouwelijk was, en evolueerde van een nogal donkere en sterke roostersmaak naar iets lichts en floraals. Dat gebeurde zo spectaculair snel en met zoveel succes dat de oude stijl nu nog nauwelijks te vinden is. Die enorme populariteit zorgde er ook voor dat de stijl overal in China werd gekopieerd onder dezelfde naam, en zoals al gezegd in de vorige blog, met toelating van de Chinese staat.

Tie Guan Yin's vind je nu dan ook in zeer uiteenlopende prijsklasse's, en variëren van zeer saaie thee's die tegemoetkomen aan het verwachte beeld en voor de rest geen karakter hebben, tot de zeldzamere exemplaren waarin je proeft waarom deze thee eigenlijk zo populair geworden is. De laatste, en zeker als je een klein beetje moeite doet om wat te leren over de werkmethode's van de Tie Guan Yin makers, zijn meestal zeer interessante en vaak ook erg lekkere thee's. Pas als je die proeft begrijp je de hype. 

Wie Tie Guan Yin bestudeert kan ook zeer veel bijleren over thee in het algemeen: het belang van terroir, de gebruikte cultivar's, de plukmethodes en de verwerking waaronder het zo belangrijke roosteren. Het is een heel leuke thee voor vergelijkende proeverijen. Je vindt hier meer over hier: https://theenatuurlijk.blogspot.com/2020/04/thee-in-tijden-van-corona-tie-guan-yin_13.html


foto Siam Teas


Chunxiang Tie Guan Yin

31,9 euro voor 100 gram. Herkomst: China. Type: oolong

Heel licht geoxideerde en heel licht geroosterde thee van de jongste planten (A+ kwaliteit). Geteeld en gemaakt door de familie Dongquin in Anxi. Siam Teas biedt ook de Qing Xiang aan van dezelfde familie, van iets oudere struiken.


1 minuut, 100ml, gaiwan, 5 gram, 95°C. 

Het natte blad geurt als een tuin na een regenbui, en in je mond heb je nog de nasmaak van dat koekje dat je daarstraks at. Het dekseltje van de gaiwan geurde floraler en geparfumeerd. Intens en complex. Strogele infusie. De infusie heeft hetzelfde aroma maar fijner en eleganter. De mond is zacht en erg bescheiden, met vleujes frangipane. Tweede zetsel, eveneens 1 minuut. Intens en zoet aroma, en ook nu weer die verrassende combinatie tussen frisheid (natgeregend blad) en koekjes. In het glas is het aroma nu helemaal open, heel floraal en fris, heel complex. In de smaak nu vooral het florale minus het koekje. Derde zetsel 45 seconden: nat blad met een nu héél zoet geworden aroma. Een friszoete neus (opnieuw!) met natgeregende bloemen en kruiden. In de mond wordt de thee strakker.   😊😊😊(😊)

Te koop bij: https://www.siam-teas.com/product/tie-guan-yin-oolong-tea-chunxiang-mellow-tea-type/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten