Pagina's

zondag 6 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender Dag 6, 6 december 2020: Wild Yunnan Golden Tips


Koud en grijs en winters. 

Dag 6, een zondag, en de tweede zondag van de Advent. De naam voor deze dag is Populus Sion, en verwijst naar een Gregoriaanse zang waarmee de mis op deze dag traditioneel startte, en die de komst van de Heer aankondigt. In een adventskrans, een traditie in Duitsland en Scandinavië, wordt nu de tweede kaars aangestoken. Er is iets vreemds aan het zetten van thee. Aanhangers van de Cha Dao, de Weg van Thee, die Zen en Thee samenbrengen, zeggen dat de smaak van de thee die je zet sterk wordt beïnvloed door je geestesgesteldheid. Het is alsof thee aanvoelt wanneer je gestresseerd bent, en wanneer je zelf niet de moeite doet om te kalmeren is ook de thee gestresseerd, en brengt hij niet wat hij had kunnen brengen. 

Ik had dat wat bij deze. Ik ging te snel, koos niet de allerbeste zetmethode en dacht niet genoeg na voor ik begon. Ik zette hem ook op een drafje, in een glazen pitcher en in een veel te grote hoeveelheid, en de hele tijd had ik de indruk dat hij mij wat ontglipte. Lekker was hij nog wel, maar ik had sterk de indruk dat ik veel van zijn subtiliteit gemist heb, en dat is dan het nadeel van die proevertjes: je krijgt maar één kans. 

Het is dan ook een belangrijke tip. Als je thee zet die in de duurdere prijsklasse zit schenk hem dan ook de aandacht die hij verdient. Je krijgt dan zoveel meer terug !Er zijn een paar regio's in China die het hart van elke theeliefhebber even snel doen kloppen als die van Bordeaux of Bourgondië voor de wijnliefhebber, en Yunnan is er daar één van. De provincie ligt in het Zuiden van China en grenst aan Laos, Myanmar en Vietnam. Er wordt al meer dan 2000 jaar thee gemaakt en de bekendste zijn de legendarische Pu'Erh cakes die decennia kunnen bewaren, en die astronomische prijzen kunnen halen. Hun populariteit is ook in het Westen sterk gestegen omdat het echte bewaar- en verzamel-thee's zijn, en het kan een dure hobby (lees: verslaving) zijn. 

In 1937, toen de Japanners enkele van de traditionele Chinese theegebieden voor zwarte thee bezetten, stuurde de regering twee theemakers naar Yunnan om te kijken of er ook zwarte thee kon gemaakt worden, voornamelijk voor de export (Chinezen dronken vooral groen). In 1939 vertrokken de eerste ladingen uit de regio Fang Qing, een regio in het Zuidwesten van Yunnan, en sindsdien is de productie altijd verder gegaan. Net als het geval is voor Assam uit Indië is het de grootbladige Assamica variant waarmee gewerkt wordt, en dat maakt de thee's echt anders dan die van de traditionele Sinensis var. Sinensis. Er is ook wel wat verschil met Assam, de theetuinen liggen hier veel hoger. Wild Yunnan Golden Tips Dian Hong 

31.4 euro per 100 gram. Herkomst: China. Type: zwart

Sinds de successen met zwarte thee liggen er ook in deze regio grote theeplantages met recenter aangeplante theestruiken die een veel goedkopere thee voortbrengen en die onder Britse druk werden aangelegd voor de export. De originele Dian Hong ('zwarte thee uit Yunnan') komt van de oude theebomen in de regio die tot 20 meter hoog kunnen worden en met de hand worden geplukt, en die thee's zijn nooit goedkoop (je kan een basis-Assam krijgen voor een tiende van de prijs van een Dian Hong). Hier komen de blaadjes van oude en wilde theebomen boven de 2000m boven de zeespiegel op de Yang Ta berg in Jinggu. Er wordt geplukt tussen maart en midden april, uitsluitend de topjes van de struiken, en na het oogsten wordt er handmatig geselecteerd op kwaliteit en grootte. Dit is A kwaliteit, net onder de top dus. Meester Yang Feng maakte hem op een traditionele manier. 

5 gram, 92°C, 275ml, 3 minuten, in een glazen pitcher

Zeer mooi droog bladmateriaal met zachte en donzige 'gouden' blaadjes omdat hier echt alleen tip werd gebruikt. Ziet er dan ook echt luxueus uit. De infusie is mooi oranjekleurig, maar al bij het ruiken aan het natte blad blijkt mijn vergissing: de pitcher, hoe mooi hij ook het blad toont, was geen ideale zetmanier. Er ging dan ook wat verloren van wat voor de rest een zeer mooi aroma was, met een mengeling van specerijen, iets mooi en fris zoets en zwarte chocolade. De mond start onmiddellijk rijk en kruidig en zacht, met een mooie retronasaliteit, de thee is eerder fijn dan dik. Geen spoor van astringentie. Heel mooie aanzet, maar ik mistte iets in het tweede stuk, en ik denk dat een andere zetmethode een beter resultaat had gegeven (eventueel zelfs gongfu, why not?). Ik liet een tweede zetsel langer trekken (5 minuten) en de thee was nu moutiger, maar ook met honing. Blijft wel wat dun. Leuke nadronk nog wel. 😊😊😊(😊)

Te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/wild-yunnan-golden-tips-dian-hong-tea/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten