Pagina's

maandag 21 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 21, 21 december 2020: Shincha Gyokuro WakanaSomber...maar soms is somber zo somber dat het leuk wordtDe Japanners zijn meesters in het manipuleren van de theeplant. Door bijna gemillimetreerde snoeimethodes kunnen ze mechanisch oogsten op een toch kwaliteitsvolle manier en als bijna niemand anders zijn ze erin geslaagd om cultivars te ontwikkelen die precies doen wat ze zeggen, vroeg geplukt kunnen worden en met de juiste meststoffen veel umami geven. EΓ©n van de methodes die ze toepassen om de smaak te beΓ―nvloeden is beschaduwing. Hierbij onderscheiden ze twee stijlen: kabusecha en gyokuro. Kabusecha dronken we al tijdens deze Advent, dit is echter een gyokuro die veel zwaarder beschaduwd wordt, langer en intenser, en vaak met een paar lagen afscherming boven elkaar. Dat maakt gyokuro zeer duur, soms ook heel exclusief, maar ook nogal apart, en de beste zetmethode is die met een shiboridashi. 

Die heb ik echter nog niet, en ik heb bijna altijd de indruk dat ik iets mis wanneer ik deze thee zet met een gewone kyusu. Dat was ook hier het geval, en ik heb dus geen flauw idee of dat aan de thee dan wel aan het zetterke lag...

foto Siam Teas


Shincha Gyokuro Wakana

22,9 euro voor 100 gram. Herkomst: Japan. Type: groen. 

Deze Gyokuro komt uit Kagoshima in het Zuiden van Japan. Organisch geteeld, speciaal voor een Duitse importeur, en onmiddellijk vacuum naar hem opgestuurd. Wakana betekent jong groen. 

foto Siam Teas

2 minuten, 62°C, 5 gram, 150ml. Het natte blad geurt naar spinazie en umami. De infusie kleurt goudgeel met een lichte jade schijn. In de neus vooral veel umami, in de mond een klein bittertje en iets minder umami. Licht, maar ook complex en lang. Een tweede zetsel was ok, nog altijd lekker en nogal zoet. Niet wild van deze thee, maar ligt misschien wel aan mij. 

Te koop bij: https://www.siam-teas.com/product/shincha-gyokuro-wakana-green-tea/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten