Pagina's

woensdag 9 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 9, 9 December 2020: Kukicha Green Tea


Niet echt een optimistische hemel vandaag...


Waarom drinken we eigenlijk koffie of thee ? Juist, omwille van de cafeïne. Die moet ons wakker en alert houden wanneer ons lichaam eigenlijk zegt dat het wil afhaken. Er is echter een groot verschil tussen de twee. Koffie zorgt voor een snelle en steile piek in energie, maar valt ook snel terug weg en moet eigenlijk constant aangevuld worden. Dit heeft een sterk verslavend effect en kan mensen heel nerveus maken. De cafeïne in thee doet hetzelfde maar er is geen piek, het is meer een langgerekte golf. Dat heeft het grote voordeel dat je minder snel nerveus wordt van thee, en dat het een ideale drank is om geconcentreerd te werken. Het heeft één nadeel: je moet er op tijd mee stoppen. Wie om tien uur 's avonds denkt dat hij misschien al wat te veel thee op heeft krijgt zijn piek pas enkele uren later, en zal dus nog een tijdje wakker liggen. Dat maakt thee ook een veel efficiëntere drank voor wie een lange autorit voor de boeg heeft of wie nog lang moet werken, en in Engelse kazernes drinken soldaten op wacht Sergeant Major's Tea, een sterke mengeling van zwarte thee, melk en suiker. 

Twijgjesthee, of Kukicha, wordt gemaakt van de stengels, twijgjes en bladsteeltjes van de theeplant die uit de thee worden gehaald om een betere kwaliteit te krijgen bij het maken van sencha en matcha. Omdat die veel minder caffeïne bevatten dan de blaadjes wordt kukicha vaak gedronken door kinderen of door mensen die gevoelig zijn, en ik grijp er wel eens naar als het wat later op de dag is. Een goede is meestal romig en wat notig, en is een heel goed alternatief voor sencha wanneer het daar te laat voor wordt. Een klein beetje cafeïne zit er nog altijd wel in (als je die echt totaal wil vermijden drink je beter hojicha). 

Kukicha Green Tea 


13.9 euro voor 100 gram bij Siam Teas. Type: Groen. Herkomst: Japan

2.5 gram, 100ml, 70°C, 1 min 30 sec, in een kyusu. Mooie aroma's voor het natte blad, aangenaam en redelijk complex, een beetje fruitig. Goudgele infusie. Mooi in de mond, zelfs wat umami. Zeer zacht, romig en notig, mooi lange afdronk. Goed gemaakt. Tweede zetsel, 1 minuut: blijft mooi, zeer zacht en aangenaam. Ook een derde zetsel was nog ok. :-)

Te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/kukicha-japanese-green-tea/Geen opmerkingen:

Een reactie posten