Pagina's

maandag 14 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 14, 14 december 2020: Latumoni Royal Tippy Assam First Flush


Na 14 dagen winter terug een dagje herfst, met veel mind en frisse lucht en streepjes blauw. Het deed deugd. 


Soms komen de grootste verrassingen van de kleinste thee's. Meteen ook de reden waarom ik blijf proeven: elke nieuwe thee kan een nieuwe grootse ervaring zijn. Nu, wanneer je een grote naam zet, en de thee is goed, dan ben je niet verrast: de thee bevestigt je verwachting. Wanneer je een thee zet met een minder prestigieuze naam, zoals deze Assam, en hij blijkt te schitteren, dan is je dag écht goed. Dit was géén gewone dag, dit was géén gewone thee. 


Latumoni Royal Tippy Assam First Flush

23.9 euro voor 100 gram. Type: zwart. Herkomst: Indië

Latumoni Tea Garden, copyright Siam teas


Latumoni is een kleine theetuin in Assam. Assam is bekend voor zijn massaproductie van basisthee's die als belangrijkste element fungeren voor breakfast tea, omdat ze kleur geven, redelijk hard en astringent zijn, en goed reageren op melk. Dat maakt ze ideaal voor echt sterk gezette builders tea of sergeant major's tea, en het is de thee waarop het Britse leger de wereld veroverde. Vandaag is het helaas een erg goedkoop product geworden dat de grootste moeite heeft om te concurreren met thee's die nog goedkoper zijn. Heel wat bedrijven hebben er dan ook al het bijltje bij neergelegd, maar de laatste tijd is er terug een beetje hoop wanneer kleinere en ambitieuzere bedrijven proberen te ontsnappen aan die vloek en kwaliteitsthee's met karakter proberen te maken. De weg is nog lang, maar thee's als deze zijn sprankeltjes hoop voor de sector. Voor ons als theedrinker zijn ze onverwachte ontmoetingen. Latumoni is lid van The Leaf Tea Theory, een associatie van kleine artisanale theebedrijfjes. 

Deze thee is een lentepluk, een first flush, en die zien we niet zo vaak vanuit Assam, meestal komen ze uit Darjeeling. Hendgeplukt en traditioneel bewerkt. 2 + 1 pluk. 

Copyright Siam Teas


4 minuten, 98°C, 220ml, 5 gram. Zeer mooi droog blad. Nat bood het een prachtig aroma dat deed denken aan first flush wakoucha maar dan veel fruitiger, zeer intens en prachtig complex. Ik stak mijn neus er helemaal in en kon er maar niet genoeg van krijgen. De infusie had een prachtige rode kleur. Het aroma was een beetje tomaté, heel complex en heerlijk. In de mond was hij prachtig kruidig (specerijen), heel fijn, niet dik, heel zacht en zonder enige astringentie. Mooie intensiteit en lange, zeer lange afdronk die maar bleef rond spoken in mijn neus. Wat een stuk ! een lichte astringentie gaf structuur en kader, geweven rond een superbe schoonheid. In het tweede zetsel, 95°C, 5 minuten, vond ik specerijen, appel en rode kool voor het natte blad. De kleur van de infusie was meer naar het oranje geëvolueerd. De smaak was nog altijd zacht, maar het karakter was wat weg. Toch de moeite om twee keer te zetten. 😊😊😊😊(😊)

Deze thee is verkrijgbaar bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/latumoni-royal-tippy-assam-first-flush-black-tea/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten