Pagina's

woensdag 2 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender Dag 2, 2 december 2020: Dhara Black Needle, Forest Black Tea


Dag 2 van de Advent. Donker en koud weer dat op de moraal werkt. Gelukkig is er thee.

Voor de jongeren onder ons die niet meer goed weten wat advent is, een kleine toelichting. Het woord komt van het Latijnse adventus dat komst betekent, en verwijst naar de geboorte van Christus. De advent is een soort aanloopperiode ter voorbereiding van Kerst, en begint vier zondagen voor Kerst, op de zondag die het dichtst bij 30 november ligt. Dit jaar was dat de 29e. Hoe oud de traditie is weet niemand nog, maar de eerste vermelding komt uit een boek van Gregorius van Tours, uit de 6de eeuw. In de kerk wordt in deze periode paars gedragen als symbool van inkeer en bezinning.   Vandaag drinken we een zwarte thee. Het bijzondere aan de thee's uit het Noorden van Thailand is dat een deel ervan afkomstig is uit ongerept theewoud, grenzend aan Yunnan in China. Dit is het terrein van de Camellia Sinensis var. Assamica, de theesoort waarmee Assam-thee wordt gemaakt, maar die in AziΓ« veel bekender is voor zijn gebruik in de beroemde Pu'Erh theecakes die astronomische hoge prijzen halen in het Verre Oosten. In Thailand staan de bomen in de bergen, in subtropisch regenwoud in de provincie Chiang Mai op redelijk ontoegankelijke plekken en ze zijn gemiddeld 100 jaar oud. Alles wordt uiteraard met de hand geplukt en pesticides of kunstmest zijn hier compleet onbekend. De wortels van de bomen gaan veel dieper dan die van theestruiken in plantages en halen hun voedingsmiddelen uit een mineraalrijke ondergrond. De leeftijd van de bomen en het feit dat ze allemaal uit zaad voortkomen (en dus geen klonen van elkaar zijn), zorgt dat elk van hen een individu is, met het terroir en het ras als gemeenschappelijke achtergrond, maar met elk een eigen DNA en een eigen levensverhaal. 


Dhara Black Needle

21.9 euro voor 100 gram. Komt van Monsoon Teas, het bedrijfje van Kenneth Rimdahl. Herkomst: Thailand. Type: zwart

Thee uit het Amphoe Fang (het Fang district, amphoe betekent district) woud in Chiang Mai in het Noorden van Thailand, een nog ongerept gebied waar Kenneth Forest Friendly teas laat oogsten. De theebomen hier zijn van de grootbladige Assamica-variant, en pesticides en kunstmest zijn onbekend. Tip en de twee volgende blaadjes. Ik dronk deze thee al vroeger, in mei, uit een proefpakket van Siam Teas (proefnota's in de Theeencyclopedie). 

5 gram, 3 minuten, in een kyusu, 98°C, 200ml

Heel fijne en ingetogen maar ook zeer complexe, kruidige geur, voor het natte blad, heel aangenaam, vooral het deksel geurde hemels. Koperrode kleur voor de infusie. Heel leuk en fris aroma met specerijen en fruit. Start onmiddellijk zuiver en fris, duikt dan even onder om dan terug boven te komen, en doet dat vooral in de afdronk waar het mooie en elegante aroma heel lang blijft nazinderen. Een echte heer, deze thee ! Het tweede zetsel was aangenaam, met een nog altijd heerlijke geur voor het natte blad, maar een iets minder uitgesproken smaak voor de infusie. Het lekkere afdronkje blijft wel, maar is niet meer zo lang. 😊😊😊(😊)Nog steeds verkrijgbaar bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/?s=dhara+black+needle


Geen opmerkingen:

Een reactie posten