Pagina's

dinsdag 8 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender Dag 8, 8 December 2020: First Grade Lincang Shou Pu'Erh, 2012


Een blauwe lucht en dus een beetje zon gekregen, weliswaar achter glas. Voor de rest koud, en nu een sterrenhemel, dus dat belooft. Wordt weeral krabben morgenochtend...en een extra shot lekker warme Irish Breakfast met melk.


An acquired taste...een smaak die je eerst moet leren kennen voor je hem kan appreciëren. Je zou ervan schrikken hoeveel voedingsmiddelen onder deze categorie vallen. Zo vond je je eerste pils waarschijnlijk héél erg bitter, en vond je je eerste glas rode wijn onaangenaam brandend in de mond, en over spruitjes zal ik maar zwijgen. Toch wende je ooit aan dat ene als negatief ervaren aspect, en nu vind je het waarschijnlijk lekker. Pu'erh thee's hebben dat ook een beetje, alleen is hun esthetische ervaring heel moeilijk te vatten voor een niet-Chinees. 



Pu'Erh is speciaal omdat het een thee is die een fermentatieproces heeft ondergaan (of er nog mee bezig is). Deze fermentatie (niet te verwarren met oxydatie) zorgt ervoor dat de smaak van Pu'erh evolueert en dat deze thee decennia oud kunnen worden. Hij zorgt er ook voor dat die evolutie afhangt van de omgeving: een kenner die een oude cake koopt zal de vraag stellen in welk land die bewaard werd. Omdat het minstens tien jaar duurt voor een pu'erh een beetje op smaak geraakt, begon men in China een proces te ontwikkelen dat deze evolutie versnelde. De geoxydeerde theeblaadjes worden gestapeld in dikke lagen en dan besprenkeld met een vloeistof die bepaalde bacteriën bevatte zodat de thee versneld fermenteerde. Op deze manier maakte men Shou Pu'erh die op de markt komt wanneer dat proces was afgelopen en die niet echt meer verder evolueerde. Zijn traditionele tegenhanger noemt men Sheng Pu'erh. Dit is echter de meest simpele uitleg, Pu'Erh is oneindig ingewikkelder dan dit, en alhoewel ik al wel wat thee-ervaring heb, vind ik zelf dat ik nog altijd de eerste stappen moet zetten op het donkere, bochtige en gevaarlijke pad van Pu'Erh. Thomas heeft daar een zeer goed artikel over geschreven, en dat lees je hier, op zijn Siam Tea Blog (die héél véél goeie artikels heeft): http://siamteas.com/2014/07/03/mystery-pu-erh-tea-a-key-to-yunnans-oldest-tea-tradition/


Source: Siam Teas


First Grade Lincang Shou Pu'Erh


19.9 euro voor 100 gram. Losse thee, zoals meestal bij een shou (een 'rijpe' Pu'Erh), maar toch ook al van 2012 en dus 8 jaar oud. Alhoewel veel shou pu'erh al een jaar na het maken verkocht wordt (en dan geen maakjaar vermeld) heeft het toch zin om ook oude te kopen, de soms wat agressieve smaken beginnen dan wat te versmelten ook al fermenteert hij niet verder zoals een sheng dat doet. De thee komt uit Mengku, ten zuiden van Lincang, een prefectuur in het Zuidwesten van Yunnan. 

2 minuten, 93°C, 5 gram, 200ml, in mijn theepotje dat ik ooit opvoedde voor het maken van Pu'Erh.

Het natte blad had een diepe aardse geur van bosgrond en leder, maar zeer zuiver. De infusie was roodbruin en donker. De geur verraste echter: geen bosgrond maar gedroogd fruit, en ook hier zeer zuiver. Korrelig mondgevoel, heel zacht en dik, duidelijk shou maar zonder paddestoel- of kelder-geur, wel van gedroogd fruit en leder en lang opgeslagen stookhout. Erg lange afdronk. Een tweede zetsel was verrassend zacht, ook al had ik de tijd wat uit het oog verloren (door een gebrek aan respect voor mijn thee...). Vooral leder nu. Een derde zetsel (3 minuten trektijd) was zeer zacht, nog altijd wat korrelig, met een timide aardsheid en nog altijd wat toetsen van droog fruit. Een mooie shou die ik niet genoeg aandacht gaf. Ook dat gebeurt soms. 😊😊😊(😊)

Te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/lincang-ripe-pu-erh-tea/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten