Pagina's

zaterdag 12 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 11, 11 December 2020: Doi Mae Salong Si Ji Chun Four Seasons Oolong


Zoals gisteren al gezegd op mijn facebook, dat was dus de verkeerde. En dat maakte deze dan eigenlijk die van gisteren. En die van gisteren eigenlijk die van vandaag. Tussen de twee luchten was niet zo veel verschil, maar het werd tenminste dan toch iets warmer. Ik heb geen problemen met regen en wind, maar vrieskou ? Nee.


Ik raakte het in de vorige blog al even aan: na de grote zwarte thee's zijn Oolong's mijn favorieten. Op 4 december proefden we al een sterk geroosterde en sterk geoxideerde Oolong, deze vindt echter zijn plaats aan het andere uiteinde van het oolong-universum: dat van de licht geoxideerde ball oolongs. De strafste exemplaren hiervan komen uit China, maar in Thailand vinden we ook prachtexemplaren in Doi Mae Salong, in het uiterste Noorden van het land. 

Dat de oolong's uit deze regio vaak lijken op die van Taiwan mag niet verbazen: ooit was Doi Mae Salong berucht voor de opiumteelt door na de Chinese Revolutie gevluchte Kwomintang soldaten. Die opium moest geld opbrengen voor de verdere strijd tegen Communistisch China, maar toen de oude veteranen begonnen door te hebben dat de overwinning waarschijnlijk nooit meer zou komen zochten ze een vredelievendere bezigheid, en met steun uit Taiwan werd er begonnen met de teelt van thee. Al snel bleek de regio heel geschikt, en deden de cultivars uit Taiwan het uitstekend, en vandaag is er een bloeiende thee-industrie waarrond zich snel ook een toeristische sector ontwikkelt. 

Video over de productie van een ball oolong in Doi Mae Salong (copyright Siam Teas)

Siam Teas is gespecialiseerd in deze thee en biedt fascinerende proefpakketten aan die zeer de moeite zijn voor de curieuzeneuzen onder ons: https://www.siam-teas.com/product-category/tea/sample-boxes/Doi Mae Salong Si Ji Chun Four Seasons

17.9 euro voor 100 gram. Type: oolong. Herkomst: Thailand.

De Si Ji Chun cultivar is wat men een farmer's dream noemt: makkelijk, resistent tegen parasieten en ziektes en goed voor 4 kwaliteitsoogsten per jaar. Hij werd in de jaren 80 per toeval ontdekt in Taiwan, en het is dus geen echte cultivar, maar een natuurlijk ontstane variant van de Camellia Sinensis var. Sinensis. Omdat hij zo vergeeflijk en lekker is wordt hij vaak gebruikt in Tie Guan Yin's of Baozhong's waar de maker zich het wel erg makkelijk wou maken. Dat is een beetje vals spelen, maar wanneer hij in zijn eigen recht komt worden er verrassend smakelijke en erg aangename thee's mee gemaakt. 

Copyright Siam Teas


In een gaiwan, Gong Fu stijl, 100ml, 85°C, 5 gram, 45 seconden. Eerst gespoeld, want dit is een ball oolong, en de blaadjes zitten strak opgerold in balletjes. Het spoelen met heet water maakt ze wakker en je krijgt nu een eerste idee van de aroma's. De geur van het dekseltje van de gaiwan rook na het eerste zetsel opmerkelijk fris en erg floraal, met iets van citrus. Strogele infusie, en ook die geurde wat naar citrus (en boter en kruiden). In de smaak kwam diezelfde opmerkelijke frisheid terug. Mollig mondgevoel, beetje tรฉ, maar alles wordt goed gemaakt door de fraรฎcheur. Je proeft de gelijkenis met een Tie Guan Yin, en zeker met รฉรฉn uit Taiwan, maar deze thee is veel frisser. Zeer mooie prijs/kwaliteitsverhouding. Tweede zetsel, 60 seconden: nog meer van dat boterige, en ook in de infusie is dit opvallend. De infusie kleurt opvallend geler. Erg smakelijk, geen grote complexiteit, maar lekker en leuk, en nog met een redelijke afdronk. Er zit een heel lekker 'krulleke' in het midden. Derde zetsel, opnieuw 60 seconden: meer florale aroma's, iets geparfumeerds. Bij de infusie komt ook het citrusje er terug bij. In de mond opnieuw zacht en lekker en interessant en leuk; Zeer veel drinkplezier voor weinig geld. Heel goede instap low-oxydation oolong. Vierde zetsel, 70 seconden, nog altijd leuk, een mooi zoetje en een mooie retronasaliteit. Zelfs het vijfde zetsel, aan 1 minuut 30 seconden, was nog altijd aardig, met een mooie afdronk. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š in alle bescheidenheid...

Te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/four-seasons-oolong-tea/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten