Pagina's

zaterdag 19 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 19, 19 December 2020: Lahu Yellow


Even gaan kijken of de lucht aan zee anders was...nee dus. Vandaar deze foto: lucht en zee en steen. 


Van de zes theesoorten is dit degene die het minst bekend is, en ze zou maar goed zijn voor 1% van de Chinese productie. Het verhaal gaat dat het een oude techniek is die in de jaren 70 herontdekt werd, en hij wordt maar in een paar regio's toegepast. Er is vaak discussie onder kenners of het niet gewoon een speciaal gemaakte groene thee is, maar theeliefhebbers over de hele wereld, en ook in China zelf, zijn ook altijd op zoek naar iets exotisch, en iets dat verkoopt omdat het nieuw en apart is. Persoonlijk twijfel ik wat aan het potentieel, en echt wild ben ik er nog nooit van geworden, en ik denk dat het een modeverschijnsel is dat af en toe zal blijven opduiken. 

Gele thee wordt gemaakt door hetzelfde proces als dat van groene thee, maar met inbegrip van een fase die men Men Huang noemt. Tijdens deze fase worden na het roosteren waarbij de oxydatie wordt gestopt (killing the greens) de blaadjes even terug blootgesteld aan stoom, opgehoopt en bedekt met papier (sealing the yellow) waardoor de thee begint te zweten en er terug een lichte oxydatie start die de blaadjes romig en zoet maakt. Daarna worden ze zorgvuldig gedroogd. Het hele proces is moeilijk en zeer gespecialiseerd, en wordt zeer weinig toegepast buiten China. Deze gele thee uit Thailand is dan ook een uitzondering. 

Copyright Siam Teas


Lahu Yellow

23.4 euro voor 100 gram. Herkomst: Thailand. Type: geel.

Geplukt in het Amphoe Fang woud in de provincie Chiang Mai in Noord-Thailand. 2 + 1 pluk. Assamica bomen. Forest Friendly oogst, en een thee van Monsoon Teas die een paar heel originele en lekkere woudvriendelijke thee's verkopen via Thomas. 


Copyright Siam Teas


2 minuten, 75°C, 120ml, 2.5 gram. 

Het natte blad heeft heel zomerse fruitig noten in zijn geur, dingen als druiven, steenfruit, een beetje tomatΓ© soms, heel intens en fris en zuiver. De infusie is caramelkleurig. Zacht, mΓ©t structuur, mooi uitwaaierend fruit dat in de neus duidelijker naar voor kwam dan in de mond. Mooi fruit in de echo. Tweede zetsel aan 80°C, 1 minuut. Wat harder en minder aromatisch. 😊😊😊

EΓ©n van de betere gele thee's die ik al proefde, maar ik zal nooit gek worden van het genre. 

Te koop bij (en nu in afslag !): https://www.siam-teas.com/product/lahu-yellow-tea-forest-friendly/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten