Pagina's

dinsdag 1 december 2020

Thomas Kasper's Advent kalender, dag 1, 1 december 2020: Qing Ming High Mountain Anji Bai Cha

Dit is de eerste post van een experimentje waarbij ik ga proberen om elke dag van de advent een blog te posten. De leidraad is de Advent Calender Box 2020 van Siam Teas, een heel goede Duitse importeur die gespecialiseerd is in Thaise thee, en waarvan ik al ervaren heb dat ook de rest van zijn gamma bijzonder is. De Box bestond uit zakjes van 5 gram thee, eentje voor elke dag van de advent. Vandaag is dinsdag 1 december, zwaar bewolkt en koud. 
Qing Ming High Mountain Anji Bai ChaKostprijs per 100 gram: 35.9 euro. Herkomst: China. Type: groen. 

Anji Bai Cha betekent 'witte thee uit Anji' in Huzhou in de provincie Zhejiang. Het is een tamelijk recente thee, ontdekt in 1982, en het woordje Bai, of wit, staat in zijn naam omdat de blaadjes lang en van kleur een soort geelachtig wit zijn wanneer ze pas geplukt zijn. Na een paar keer zetten krijgen ze die bleke kleur overigens terug, maar het is wel degelijk een groene thee. Alle vandaag aangeplante Bai Cha zou afstammen van twee moederplanten waarvan er eentje nog leeft en ongeveer 300 jaar oud is. De thee is zeer populair en tamelijk duur, en de stijl wordt dus vaak gekopieerd in andere regio's. 

Deze thee komt van een halfwilde theetuin hoog in de bergen die omringd is door woud en kleine meren, heel biodivers, en volledig vrij van het gebruik van pesticides en kunstmest. Deze pluk komt van ongeveer 1170 m hoogte, en werd enkele dagen na Qingming geplukt. Het is dus geen pre-qingming die als de topkwaliteit wordt beschouwd, maar door de grote hoogte van deze theetuin schieten de thee's later en worden ze ook later geplukt. De grotere  hoogte geeft meestal ook intensere smaken. De plukkers beginnen onderaan nog voor Qing Ming en werken zich dan naar boven naargelang de activiteit van de theestruiken. EΓ©n bot, één blad. 

5.5 gram, 250ml, 90°C, 250ml. Omdat er iets meer in het pakje zat dan ik verwachte heb ik de kyusu gebruikt. 

De droge blaadjes lijken wat op dikke dennennaaldjes, een typisch uitzicht voor deze thee. Erg aangename en opvallend complexe geur voor het natte blad. Schitterend intens gele kleur voor de infusie die heel hartverwarmend ruikt, met zwemen van sperzieboontjes, maar ook met een heel complexe toets die wat doet denken aan gebakken graan. Er is ook een mooie meer florale toets, heel fris, orchidee ? Heerlijk aroma in ieder geval. Ook in de smaak een heerlijke en zachte indruk, met een toetsje van groentes in het begin maar dan bijna onmiddellijk met die heel verfrissende en ook een beetje zoete florale toetsen. Er is zo goed als geen astringentie, maar wel genoeg structuur. Bij het tweede zetsel werden de blaadjes opvallend bleker, de thee was nog zacht en aangenaam. 😊😊😊(😊)
PS: het is niet de eerste keer dat dit type thee ergens op deze blog beschreven wordt: https://theenatuurlijk.blogspot.com/2019/10/de-theedetective-anji-bai-cha.html

Nog steeds te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/?s=anji+bai+cha

Geen opmerkingen:

Een reactie posten