Pagina's

dinsdag 15 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, 15 december 2020, Dag 15: Kabusecha Tenko


Best wel een leuk dagje...

Een thee uit Japan verhoudt zich tot een thee uit China als een wijn uit ItaliΓ« tegenover een wijn uit Frankrijk. Je kan proeven waar hij vandaan komt...


Met deze thee keren we terug naar Japan, en wel naar het fenomeen van de schaduwthee's. De theestruik voelt zich het beste op grote hoogte in een omgeving waar mist en tussen de theestruiken geplante bomen voor een afwisseling van zon en schaduw zorgen. Omdat handenarbeid in Japan zo duur is is de thee-oogst er volledig gemechaniseerd, en het ideale theeveld is dus vlak, zonder bomen, en zo gesnoeid dat de oogstmachines er vlot over kunnen gaan. 

Omdat het echter precies die natuurlijke beschaduwing is die zorgt voor meer zoete tonen, en vooral voor meer wat men umami noemt, is ze wel gewenst en om dat bekomen passen de Japanners een trukje toe: ze beschaduwen het veld voor een periode voor de oogst. Voor een gyokuro is dat beduidend langer dan voor een kabusecha. Ook het gebruikte materiaal kan verschillen. Bij kabusecha laat de bedekking nog altijd wat licht door, bij een gyokuro worden verschillende doeken boven elkaar gehangen. Dit is echter de 'simpele' uitleg: omdat het uiteindelijk de bedoeling is om de thee zoeter te maken en meer umami te geven wordt er ook gejongleerd met kunstmest, en sommige cultivars zijn geschikter dan andere. En steeds meer worden ook 'gewone' sencha's onderworpen aan wat beschaduwing voor het oogsten...Kabusecha Tenko

31.9 euro voor 100 gram. Herkomst: Japan. Type: groen

Afkomstig uit Kagoshima op het eiland Kyushu. Vulkanische ondergrond. Eind april geplukt, 3 weken halfschaduw. Diepgestoomd. Geplukt eind april. 

2.5 gram, 100ml, 64°C, kyusu, 2 minuten. 

Het natte blad geurt vegetaal en mineralig. Heel mooie jadegroene infusie. Mooie en erg zachte bijna zoete mond, veel umami, mooi fijn bittertje, een zeer volle en brede thee. Een beetje een korte afdronk met vooral bitters, maar ik ben meer thee op minder water gewoon...Tweede zetsel, 67°C: lijkt nu wat fruitiger. Wat ronder ook, nog steeds die mooie umami toets. Derde zetsel (2min) is aardig zonder meer. 

Ik heb de thee later die dag opnieuw gezet met de gaiwan, met ongeveer 80ml op 2.5 gram, 68°C en 2 minuten, en vond hem veel ronder en lekkerder, en minder bitter. Heel mooie umami, een erg volle thee. 😊😊😊(😊)

Deze Kabusecha is te koop bij: https://www.siam-teas.com/product/tenko-kabusecha-tea/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten