Pagina's

zondag 20 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 20, 20 December 2020: Shan Tea Wild Thai Sheng Hei Cha 2019


' The Sea: the thinking man's television.'

De laatste zondag van de Advent heet 'Rorate'. Vandaag wordt er paars gedragen door de priester die de mis voordraagt. 


Wie bij thee denkt aan de prachtig geometrisch afgelijnde theevelden van Japan, of de dichtbeplante hellingen van Assam vergeet dat thee oorspronkelijk in het wild groeide, en dat de assamica variant kan uitgroeien tot 6 à 8 meter hoge bomen. Deze wilde thee's zijn erg speciaal en moet je ooit geproefd hebben. Al even apart, en vaak gedrenkt in de lokale geschiedenis, zijn de halfwilde of verwilderde theebomen uit de grensregio tussen China, Myanmar en Thailand. Zij zijn meegebracht door migranten die ondertussen al lang terug vertrokken zijn, uit eigen beweging of niet, en waarvan de huidige eigenaars geen herinnering meer hebben. 

de grensregio tussen Thailand en Myanmar (en wie graag meer weet: hier)


De thee die we hier dronken komt uit Pang Kham, een Thais grensdorp dat bewoont wordt door leden van het Shan-volk, oorspronkelijk uit Myanmar, hier beland op de vlucht voor onlusten en oorlog. De meer dan 70 jaar oude theebomen rond het dorp zijn niet door de Shan mensen aangeplant, zij waren hier toen nog niet, en eigenlijk weet niemand wie ze ooit meebracht en van waar. In de buurt ligt nog een verlaten dorp, en het zou best kunnen dat er in de jaren 40 Kwomintang soldaten, op de vlucht voor de Communisten, woonden die hun eigen theeplanten meebrachten. De variant is Assamica, de theeplant zoals die voorkomt in het Chinese Yunnan. 

De manier waarop deze thee werd verwerkt lijkt dan ook op die hoe de Chinese Pu'Erh wordt gemaakt, en het is dus een post-fermentatie thee. Tussen het begrip oxydatie en fermentatie is vaak verwarring. Zwarte thee is het resultaat van oxydatie, een reactie op zuurstof via kneuzing, en maakt de thee zwart...maar niet voor de Chinezen die niet naar de kleur van het blad kijken maar naar de kleur van de infusie: rode thee dus, of hong cha. Wat de Chinezen donkere thee noemen, of hei cha, is postgefermenteerde thee, een resultaat van de activiteit van bacteriën en gisten, waarvan de infusie zeer donker is, maar ze gebruiken deze term ook voor alle postgefermenteerde thee's die géén Pu'Erh zijn. Er zijn honderden soorten hei cha, in de meest uiteenlopende vormen, van los tot geperst in allerlei cakes of blokken, en je kan er een levensstudie aan wijden... Hei cha komt dan ook niet alleen in China voor maar ook in de buurlanden. Pu'erh daarentegen komt altijd uit Yunnan. 

Naast hei is deze thee ook sheng, en met het risico U hier kwijt te spelen, laat me nog even uitleggen wat sheng betekent. Bij postgefermenteerde thee's onderscheid men Shou en Sheng, of Ripe en Raw, het eerste slaat op een fermentatieproces dat versneld werd en afgelopen is, het tweede op een fermentatieproces dat oneindig veel langzamer verloopt en decennia moet doormaken voor het aan zijn einde komt. Deze thee is Sheng, en dat maakt dat hij nog decennia kan verder rijpen. Maar zoals dat ook gaat in wijn zijn er mensen die hem graag jong drinken. Wie graag eens vergelijkt, Siam Teas heeft dezelfde thee ook in een 2010 versie. Vandaag dronken we een jonge 2019. 



 Shan Tea - Wild Thai Sheng Hei Cha 2019

17,9 euro voor 100 gram. Herkomst: Thailand. Type: Postgefermenteerde thee. 

99°C, 1 minuut, gaiwan, 100ml, 5 gram. 



Net zoals alle hei cha eerst gespoeld met héét water, een kwestie van hygiëne. Eerste aroma van de droge verwarmde thee is appeltjes op stro. De natte blaadjes geuren naar hooi, vers gras en opnieuw dat stoofappeltje. Goudgele infusie. Complex aroma, intens. Zachte dikke thee met een intense en heel natuurlijke smaak van gesneden gras dat op weg is om hooi te worden. Erg bijzonder. Tweede zetsel, 20 seconden: heel bijzondere en sterke aroma's, parfum. Wat astringentie. Heel intens. Wat ernstiger. Lange afdronk. Vers snoeisel. Derde zetsel, 30 seconden: het dekseltje van de gaiwan geurt nog altijd heel geparfumeerd, het blad zelf geurt wilder en floraler. Bijzonder speciaal. Erg veel Qi. Vierde zetsel, 20 seconden: snoeisel, recht van de struik. Zacht, bijna fluwelig. Vijfde zetsel, 40 seconden: mineralig, zacht, ernstig. Kort nu, en dus laatste zetsel. 😊😊😊(😊)

Te koop bij: https://www.siam-teas.com/product/shantea-wild-thai-sheng-hei-cha-2019/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten