Pagina's

woensdag 23 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 23, 23 December 2020: Lapsang Jin Jun Mei Golden EyebrowsHet zijn de laatste twee dagen voor Kerst, en Thomas sluit de reeks af met twee thee's die in de theewereld van vandaag een bijzondere rol spelen. In de wereld van de dranken is het belangrijk dat het productaanbod in een gamma alle lagen beslaat, van laag tot hoog. De hoge kwaliteitsdranken dekken niet alleen economisch een stuk markt af, ze worden ook gebruikt om als lichtend voorbeeld te dienen. Vaak is het de perceptie van het topproduct dat zorgt voor de reputatie van de hele range. Whisky en wijn zijn hier goede voorbeelden in. 

De theeverkopers bij uitstek, de Chinezen, zijn daar meesters in. Alleen al hun binnenlandse markt is immens, en de pijlsnel toegenomen koopkracht van hun eigen middenklasse heeft gezorgd voor een stijgende vraag naar producten die minstens gepercipieerd worden als zijnde van hogere kwalitieit. De Chinese staat speelt daar vaak een rol in. EΓ©n van de problemen van het land is nog steeds de grote kloof tussen de steden en het platteland waar de levensstandaard nog altijd relatief laag is. Het ontwikkelen en dan plaatsen van nieuwe producten is erg belangrijk voor de theeboeren voor wie zelfs een relatief kleine verhoging van hun prijzen een groot verschil kunnen maken. 

Daar komt de wat eigenaardige band tussen Communisme en Kapitalisme nog eens sterk naar voor. Sommige thee's zijn eigenlijk heel eigen aan een bepaalde regio, en de topversies, de legendes, komen ook altijd van daar, maar de Chinese regering vindt het geen enkel probleem dat men de stijl in andere, minder goed gelegen regio's kopieert. Ook daar stijgen de prijzen dan, weliswaar minder dan in de topregio's, en zo kunnen veel meer plattelandsbewoners profiteren van een modeverschijnsel of een nieuwe hype. 

EΓ©n van die modeverschijnselen is Jin Jun Mei. Ik ga daar hier niet meer uitgebreid op ingaan, ik heb er in het verleden al uitgebreid over geblogd: https://theenatuurlijk.blogspot.com/2019/12/jin-jun-mei-de-meest-exclusieve-zwarte.html  Lapsang Jin Jun Mei Golden Eyebrows

37,9 euro voor 100 gram. Herkomst: China. Type: zwart.

Pre-Qing Ming oogst uit Tongmu. 

98°C, 5 gram, 3 minuten, Kyusu, 250ml. Het warme droge blad geurt al bijzonder, naar chocolade, kruiden en fruit. Mooi uitzicht, alleen tip, zoals men in het Westen verwacht. Het natte blad geurt naar specerijen en warm fruit. Roodbruine infusie met een zeer zoet en kruidig aroma. In de mond zacht en fruitig, een beetje ingehouden en nogal zoet en met een erg lange afdronk. Veel fraicheur. Tweede zetsel, 3 minuten: moutiger en een breder en rustiger aroma, zeer aangenaam en zacht, het zurige tikje van het eerste zetsel is verdwenen. Het wat geforceerde van het eerste zetsel is weg, en ik vind dit eigenlijk lekkerder en minder geforceerd. Derde zetsel was zacht, fluwelig en fijn en nog bijzonder lekker met een heel aangename afdronk. Goede Jin Jun Mei maar de producent heeft héél erg zijn best gedaan om te maken wat wij verwachten, en heeft het er wat te dik op gelegd: met de schmink eraf was hij lekkerder. 😊😊😊😊 Een goeie Jin Jun Mei maar geen topper (een topper kost vijf tot tienmaal meer en wordt waarschijnlijk niet geΓ«xporteerd). 

Te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/lapsang-jin-jun-mei-golden-eyebrows-black-tea/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten