Pagina's

donderdag 17 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 17, 17 December 2020: Darjeeling Jungpana Autumn Flush 2019 FTGFOP1 CH


Zon, donkere wolken, licht, blauw, wég blauw, grijs, donkergrijs, lichtgrijs...een interessante lucht vandaag. Iedereen wil nog snel dingen afwerken voor de Kerst, zenuwachtigheid alom. Er is dit jaar een bijna onwerkelijk contrast tussen degenen die niet bijkomen van het vele werk, en degenen die hun droom hebben zien kapotgaan en thuiszitten. We gaan hier nog een grote prijs voor betalen. Er zijn zo van die heerlijke verrassingen in de theewereld die je helemaal niet vermoedt wanneer je eraan begint. De meeste mensen (en ik ook toen) weten helemaal niks van thee als ze eraan beginnen en doen dan ook hun kennis op in een cursus voor beginners of in van die mooie maar nogal oppervlakkige fotoboeken over thee. Je krijgt daar vaak een aantal vooroordelen ingelepeld die pas later niet echt helemaal blijken te kloppen. Eén van de dingen die je leert is het belang van het oogstmoment. Zo is in Japan de allereerste oogst de meest gezocht en de duurste, maar dat wil niet automatisch zeggen dat alle latere niet ok zijn: in de bergen moet je bijvoorbeeld later oogsten dan in de vlaktes. Ook in China heeft de pre-qingming oogst de reputatie de beste te zijn, en dat is vaak ook zo, maar er zijn heel wat theeboeren die stiekem het meest genieten van een latere oogst. Soms is de reputatie van een oogst zo groot dat ze de anderen overschaduwt, en dat is bijvoorbeeld bij Darjeeling het geval. Daar wordt de first flush beschouwd als iets heel speciaal, de second flush als de traditionele Darjeeling, en de latere als materiaal om te blenden. Dat klopt echter niet helemaal.

In sommige delen van de regio bestaat er echter een speciale traditie van laat geoogste thee's. Na deze  korte, laatste oogstperiode begint de winter en gaan de theestruiken in winterslaap. De kleine volumes zijn commercieel niet zo interessant voor de grote producenten en deze herfstthee's hebben ook niet het vinnige en heel typerende karakter van klassieke Darjeeling dat de grotere bedrijven zoeken. Wat ze bijvoorbeeld vaak helemaal niet hebben is de nogal kenmerkende bitterheid of astringentie van de klassieke first or second flush. Sommige schrijvers vinden dat ze de koffie's zijn van de Indische theewereld, zacht en nogal zoet en zéér drinkbaar, ook voor wie niet echt een thee-fanaat is. Voor de verwende theeliefhebber zijn ze een goed bewaard geheim en weeral eens een ander facet van de fascinerende diamant die de theewereld is.

Darjeeling Jungpana Autumn Flush 2019 FTGFOP1 CH

18.4 euro voor 100 gram. Herkomst: Indië. Type: zwart

Deze thee werd gemaakt met de blaadjes van de afstammelingen van de struiken die Robert Fortune meebracht uit China in de 19de eeuw en die de grondslag zijn van de Darjeeling thee-industrie. De CH in de titel is de afkorting van China, en verwijst naar die oude struiken. FTGFOP betekent Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe en verwijst naar een zeer hoog kwaliteitsniveau. 

Jungpana is één van de traditionele oude theedomeinen van Darjeeling, met een nog bijna volledig op de eerste Chinese struiken teruggaande aanplant. Het is een héél moeilijk bereikbaar domein met een heel eigen terroir, en met theetuinen op hoogtes tussen de 1000 en 2000 meter boven de zeespiegel. Je moet bijna 600 trappen doen om er te geraken en er is geen weg, wel een hangbrug in hout en koord. Niet alle domeinen houden zich bezig met een autumn flush en ook hier vindt deze thee meestal niet zijn weg naar de groothandel. Er bestaat echter een kleine groep buitenlandse handelaren die er actief naar op zoek gaan, en dit zou één van de betere zijn. Bij Hotsoup zat er ook een leuke in het gamma, de Red Thunder van Gopaldhara.  

5 gram, 250ml, 96°C, 4 minuten.Zeer mooi droog bladmateriaal in de meest uiteenlopende schakeringen. Al een erg mooi aroma voor het droge blad in de opgewarmde kyusu: kurkdroog stookhout en tabak. Het aroma van het natte blad is hartverwarmend, als van een urenlang doorgestoomde ovenschotel met fruit. Heel huiselijk, héél comforting. Diep amberkleurige infusie, en ook hier geuren van warm rijp fruit en de nog warme mout in een artisanale brouwerij. In de mond zeer zacht, geweldig plezierig fruit dat als het ware je mond binnentuimelt. Zacht maar ook fris met een lichte aangename astringentie. Echt een thee voor de koude dagen, een thee voor Kerst én voor de Advent die smaak en plezier brengt zonder enige toevoeging. Het tweede zetsel was wat moutiger, en nog steeds zeer zacht en aangenaam.  😊😊😊😊

Deze uitstekende thee is verkrijgbaar bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/jungpana-autumn-flush-2018-ftgfop1-ch/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten