Een prachtige blauwe lucht, en deze avond start het laatste weekend voor Kerst. Iedereen zit een beetje op zijn tandvlees, en laat ons er het beste van maken, ook al is dat in ons kleine gezinnetje of ons eigenste knuffelcontactje.
Eén van de valstrikken voor de theeliefhebber (en de wijnliefhebber, er zijn veel gelijkenissen) is het fenomeen van de gewenning. In het begin, wanneer je de theezakjes begint achterwege te laten en bladthee's te drinken, is zowat alles lekker en opmerkelijk, want vooral nieuw. Naarmate je studeert en vordert in je proefervaring sluit er ontegenhoudbaar een element van snobisme in je theedrinken. Alleen wat echt uitzonderlijk goed is, is nog goed, en wat vroeger gewoon goed was, wordt een beetje saai. Wanneer je blogt of schrijft moet je daar een beetje voor oppassen, en wanneer je vertelt over thee (of wijn) ook, je kan snel veranderen in een zeurpiet die alleen nog wild wordt van dingen die eigenlijk zeer weinig mensen interesseren.
De thee van vandaag is zo'n instapmodel, een echt lekkere oolong aan een lage prijs, en een aanrader voor beginners. Ik heb de neiging om hem te vergelijken met top Tie Guan Yin's, en dan zakt hij door de mand, maar dat is eigenlijk alleen een relevante opmerking voor andere fanaten als mezelf. Voor de meeste mensen kan dit een zeer aangename kennismaking zijn met het fenomeen oolong, en het blijft een erg lekkere thee.
Ruan Zhi, ook bekend als N°17, het nummer dat hij kreeg toen hij in Taiwan 'uitgevonden' werd, is één van de cultivar's die in de jaren 90 breed werden aangeplant in Noord-Thailand om de boeren ervan te overtuigen om te switchen van opium naar thee. Het was één van de Taiwanese cultivars die bijzonder geschikt bleken voor het terroir van de regio en hij werd dan ook breed aangeplant. Wie als toerist de (zeer mooie) regio bezoekt, en thee aangeboden krijgt, zal waarschijnlijk een kop Ruan Zhi voorgeschoteld zien. En alhoewel echt verwende theedrinkers een beetje hun neusje ophalen voor deze, is het een toegankelijke thee die bekend is voor zijn honing-achtige zoetheid.
Doi Mae Salong Ruan Zhi Oolong N°17 Jade Pearls
24.4 euro voor 100 gram.
Licht geoxideerd.
85°C, 100ml, gaiwan, 40 seconden, 5 gram.
Het natte blad geurde heel floraal, en leek wat op Tie Guan Yin. Heel intens. Strogele infusie. Het aroma is heel open en heel floraal, de smaak is erg licht met een duidelijke lichtzoete toets als een Stimorol die best wel opmerkelijk is en de thee heel toegankelijk maakt. Tweede zetsel, 50 seconden: de kleur van de infusie is nu goudgeel, en alle blaadjes zijn ontrold. Zeer zachte maar intense aroma's, heel floraal, echt een parfum. Ook de infusie geurt nu prachtig en vol, iets minder een echt parfum, maar ook heel intens. Zachte smaken, mooi floraal, erg aanwezig. Derde zetsel, 60 seconden: boteriger in de aroma's, naast de nog steeds aanwezige bloemen. Heel toegankelijke oolong. Vierde zetsel, 70 seconden: heel boterig nu, in de smaak iets droger geworden maar nog leuk. De bloemengeuren nu vooral retronasaal. Zacht en aangenaam. Dit is een leuke thee, maar ergens wat 'hobbelig', en niet zo complex als sommige andere DMS thee's. Perfecte oolong voor beginners. 😊😊😊😊
Deze thee is te koop bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/dms-ruan-zhi-oolong-no-17/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten