Pagina's

zondag 13 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 13, 13 December 2020: Tai Hu Dongtin Bi Luo Chun

Tenminste in de voormiddag was er even hoop...


Vandaag is het de derde zondag van de Advent, en die zondag wordt Gaudete genoemd, Latijn voor verheug U, en opnieuw komt dit van het Gregoriaanse lied dat op deze dag werd/wordt gezongen. Op deze dag mag de priester gekleed zijn in het oudroze, een mengeling van paars en wit. Kerst nadert nu met rasse schreden.


Wanneer ik boudweg beweer dat ik niet van groene thee houdt, dan slaat dat vooral op de goedkope. Daar zit een smaakje in dat ik echt haat, en ik krijg er altijd een beetje maagpijn van. Er zijn er echter ook veel waar ik echt van houd, helaas voor mij meestal in de duurdere prijsklasse. Bi Luo Chun is één van de thee's waarvan de beste exemplaren tot de allerbeste groene thee's van China behoren, en die is dus altijd welkom. Bi Luo Chun betekent Green Snail Spring en dankt zijn naam aan de vorm van het blad dat opgerold wat lijkt op dat van een slak. Er wordt gezegd dat de thee zo wordt gemaakt dat zijn chi of energie opgesloten zit in het blad. Op het einde van het proces wordt de thee ook licht geroosterd in bamboemanden boven houtskool, wat de qi vastlegt en hem pas terug vrijlaat wanneer men de thee zet. Hij wordt meestal aanzien als de beste of tweede beste groene thee van China (de concurrent is Long Jing). Hij moet dan wel uit het juiste gebied komen, en dat is de Dongtin bergstreek aan het Tai meer, één van de vijf grote binnenmeren van China. De thee wordt zeer vroeg geplukt, voor het qing ming lentefeest, en het moet de Bi Luo Chun cultivar zijn die gebruikt werd. Die van Dongshan is de beste. Hij kan ook van andere regio's komen maar is dan vaak iets verschillend en van wat mindere kwaliteit. Goeie Bi Luo Chun is overigens nooit goedkoop, en hij heeft vaak aroma's van de fruitbomen die overal tussen de theestruiken staan. 

Copyright Siam Teas


Tai Hu Dongtin Bi Luo Chun

26.9 euro voor 100 gram. Type: groen. Herkomst: China

Deze thee komt uit de provincie Jiangxi en zou van het Dongting eiland komen in het Tai meer. De theetuin ligt op 500m hoogte, in een omgeving met grote biodiversiteit en is omringd door fruitbomen. Hij werd geplukt pre-qingming. 

85°C, 200ml, 5 gram, 2 minuten, in een kyusu.
Het natte blad geurde naar groentes, gras en een vleugje boter. De infusie was echt bleekgeel, mooie kleur. Zeer complex aroma, gras maar ook met smeltende boter op een stuk warm fruit. Dat fruit is echt opmerkelijk, maar het is een fruitmix, het is niet echt één bepaalde soort. Voor mij de eerste keer dat ik dat bij een Bi Luo Chun zo uitgesproken proef. In de mond eerder vegetaal maar zeer zacht, met medium body, en ook hier die toetsen van fruit. Lange en echt prachtige afdronk, met op het einde opnieuw dat fruit. Tweede zetsel, zelfde parameters, maar één minuut. Lekker, nu wat meer grassig en zonder dat echt fruitige. Nog altijd een erg mooie afdronk, en een leuk zoetje. Zacht en ook een beetje notig. Derde zetsel, 2 minuten, 90°C. Wat vegetaler nog, zacht, aangenaam en zoet. 😊😊😊😊


Deze thee is verkrijgbaar bij Siam Teas: https://www.siam-teas.com/product/tai-hu-dongting-bi-luo-chun-green-tea/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten