Pagina's

vrijdag 4 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender Dag 4, 4 december: Spring Zhengyan Shui Xian Yancha Oolong

Dag 4: koude wind maar af en toe wat blauwe lucht. 


Ik ben gek op proefpakketten, en ik had dat al in mijn wijn-periode. Het is de perfecte manier om heel snel heel veel te leren, zonder te blijven zitten met enorme hoeveelheden thee. Want, net als bij wijn, is dat de beste methode om te leren: leg eerst een basis door te lezen of beter nog een cursus te volgen, en drink dan zoveel mogelijk verschillende thee's, en neem nota's, dat dwingt je om na te denken. Het grote voordeel van thee tegenover wijn is trouwens dit: je kan kleine verpakkingen kopen. Veelvuldig gebruik heeft ook wat minder consequenties (je wordt er hoogstens slimmer van...).

Vandaag drinken we een oolong, dat is een halfgeoxideerde thee, ergens tussen een groene en een zwarte dus. Dat gebeurt door het oxidatieproces ergens stop te zetten, en dat kan na 10% oxidatie zijn of na 80%. Sommige oolong's worden dan nog eens geroosterd, wat extra complexiteit aanbrengt (of fouten verbergt wanneer er te hard geroosterd wordt). Het is een beetje zoals het eiken vat bij wijnen, het kan kwaliteit en schoonheid benadrukken maar het kan ook lelijkheid verstoppen. 

Deze Oolong komt uit de Wuyi bergen in China, één van de top-herkomsten voor thee. Hier komen een paar van de meest legendarische thee's van de wereld vandaan zoals Da Hong Pao (de duurste thee van de wereld, als het de échte is), maar er worden ook behoorlijke hoeveelheden oolong gemaakt die wel betaalbaar is en ook zeer lekker. De benaming Yancha vertaalt zich als cliff-tea en de allerbeste groeien dan ook op moeilijk bereikbare rotsen en tussen de kloven van de Wuyi bergketen in Fujian. De benaming Zhengyan betekent original rock en dat is het hartgebied waar de combinatie van verweerde rots, mist, hoogte en een compleet en een oud verbod op bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor unieke smaakpatronen zorgt. 

Ik was zo geconcentreerd aan het proeven dat ik vergeten ben foto's te nemen: dan maar van de Siam Teas website !


Spring Zhengyan Shui Xian Yancha Oolong


28.9 euro voor 100 gram. Herkomst: China. Type: Oolong

De echte Shui Xian wordt gemaakt met de blaadjes van ongeveer 2 meter hoge oude theebomen en wordt meestal geroosterd. Het roosteren van theeblaadjes is een beproefde methode om diepgang en complexiteit toe te voegen aan een thee, en in China is het een vak apart. Veel theeboeren maken eerst hun thee (licht geoxideerd of zwaarder) en brengen hem dan naar een roosteraar, en de meest getalenteerde weten door ervaring precies hoe ze de karaktertrekken van een thee precies kunnen versterken en verbeteren. Je kan de techniek echter ook gebruiken om een slechte thee te maquilleren, en veel van de Shui Xian die je in Chinese restaurants krijgt is precies van dit type: te snel gekweekte Shui Xian (dit is zowel de naam van het type thee als van de cultivar) die groot werd gebracht met kunstmest en pesticides, op de vlaktes buiten het kerngebied, en geoogst in de zomer of de herfst). Dat wil zeggen dat je heel goed moet weten waar je hem koopt.

Deze thee werd gemaakt door de familie Chen waarmee Kasper een goede band heeft. De Chen's zijn al derde generatie theemakers, wat wil zeggen dat ze net na de Culturele Revolutie die alles gestopt had, begonnen zijn. De theetuin ligt vlak bij de Shui Lian Dong, de Water Curtain Cave, één van de betere plaatsen voor Wuyi Oolong. Oogst en productie zijn 100% handmatig. Deze thee werd geoogst in de lente. 

Gezet met de gaiwan, 100ml, 2.5 gram, 90°C, 2 minuten. Parameters aangeraden door de importeur.

Het natte blad geurt heel kruidig, zoals een peperkoek, maar heeft ook een diepe mineraliteit. De infusie is amberkleurig en helder, en geurt kruidig en zoet. De smaak is een beetje vlak, met vooral een mooie afdronk. Heel aangenaam, maar ik twijfelde wat aan de manier van zetten. Het tweede zetsel, zelfde parameters maar één minuut was eigenlijk overtuigender. Naast het mooie roosteraroma was er nu plaats voor mineraliteit, en ik vond het aroma nu echt hartverwarmend, met ook toetsjes van honing, en dat ging zowel op voor het natte blad als voor de infusie. De smaak was nu iets frisser maar nog steeds vol mooie mineralen en specerijen, met een aangename zoete toets en een knappe afdronk waarin ik zelfs wat Yan Yun of Rock Rhyme meende te herkennen, hét hoogste compliment voor deze thee. Het derde zetsel (opnieuw één minuut) bracht iets van grove tabak naar het aroma van het natte blad, mooi eigenlijk, en in de infusie waren het nog steeds de honing en de specerijen die de boventoon haalden. In de mond rustiger, de roostertonen zakken wat weg, en het ware karakter van de thee komt naar boven: mooi zoet en warm-rond. Finish en afdronk blijven erg mooi. Ook een vierde zetsel was rond en zoet, met die tabaksgeur nu ook in de infusie. Kortom, een zeer geslaagde Shui Xian, en een perfecte berg-oolong voor veelvuldig gebruik. 😊😊😊😊

Ik heb deze thee later die dag ook gezet met een Yixing kleipotje, 100ml, 2.5 gram, 90°C, 2 minuten. Nat blad: zoet, tabak, honing. Aroma van de infusie: zoet en warm omhullend aroma. In de mond mooie structuur. Minder agressief dan de vorige sessie, wat ronder en aangenamer maar zeer complex, en met minder opvallende roostertonen (rooster is zelfs heel goed onder controle). Minder duidelijke maar echt verwarmende afdronk. Tweede zetsel, 1 min: Lekker, honing, maar ook een toets van tabak die wat vreemd is maar wel lekker. Mooi zoetje op de punt van de tong.

Misschien moet ik de volgende keer maar wat extra bestellen...

Te koop bij: https://www.siam-teas.com/product/spring-zhengyan-shui-xian-yancha-oolong-tea/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten