Pagina's

dinsdag 22 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender, Dag 22, 22 December 2020: Ancient Snow Shan Green

Oostende: A Crystal Ship by Night

De luchten waren vandaag donker en grijs, en dat zijn ze de laatste tijd nogal vaak. En soms zijn ze 's nachts mooier dan overdag. 


Waar ontstond de theeplant ? Wat is zijn oorsprongsgebied ? Wel, niemand weet dat echt, maar iedereen is het er wel over eens dat de regio Yunnan in China een goede kandidaat is. Een andere potentiΓ«le kandidaat waarvan geweten is dat de theecultuur er al minstens 2000 jaar bestaat is Vietnam. Daar zijn het inheemse stammen als de Hmong of de Rode Dzao die de bladeren van vaak eeuwenoude theebomen plukken en ze vereren, en de bladeren gebruiken als voedsel en als materiaal voor thee. 

Vandaag kent Vietnam naast een uitgebreide thee-industrie, opgestaan van de doden na de oorlogen tegen de Fransen en de Amerikanen, ongeveer 150 verschillende variaties van de plant. Velen zijn recentere cultivars, maar een deel zijn oude natuurlijk ontstane varianten zoals de Tra Thuyet Shan of Snow High Mountain Tea. Deze bomen zijn iets compleets aparts, en ze verschillen zelfs van de andere 'oer'-bomen in Yunnan of Assam. Eigenlijk kunnen ze met niets vergeleken worden. Ze kunnen tot 15 meter hoog worden, hebben een ongewoon dikke stam en lange bladeren en de grootste knoppen van alle theesoorten.   

foto Siam Teas


Siam teas heeft een reeks thee's die van deze bomen afkomstig zijn, en biedt ze ook aan in een sample box...die ik dringend eens moet bestellen. Dit was dus alvast de groene van de reeks. 


Ancient Snow Shan Green

39.9 euro voor 100 gram. Herkomst: Vietnam. Type: groen.

Provincie Ha Giang, meer dan 100 jaar oude bomen. Geplukt op meer dan 1400m hoogte. Geen pesticides, geen kunstmest. Lente-oogst, 1+1. De aanduiding Sneeuw komt van de knoppen die zelfs bij een groene thee wit blijven en bedekt zijn met lange witte haartjes. Aangeleverd door Bach Shan Tea. 

foto Siam Teas


Het maken van deze thee is niet eenvoudig. Na een eerste roostergang worden de blaadjes 12 uur verwelkt op ronde bamboeschalen met direct zonlicht en goede ventilatie, met de bedoeling om de tannines naar beneden te krijgen en de hoeveelheid vocht die de blaadjes vatten te reduceren. Op dat moment geeft de thee al zijn karakteristieke geur. Daarna wordt hij geroosterd op hoge temperatuur om het oxydatieproces te stoppen en volgen rolcycli van 15 minuten. Na deze stappen bevatten ze nog 40% van hun vocht en volgt de laatste roostering. Afgesloten wordt er met het finale drogen in een machine met warme lucht, iets dat 3 Γ  5 keer wordt herhaald, telkens voor een korte tijd met langere rustpauzes ertussenin. 

72°C, 2 minuten, kyusu, 200ml, 500 gram. Het warme droge blad geurt naar rode bessen en is al heel eclatant en duidelijk. Goudgele infusie. Zowel het natte blad als de infusie ruiken opnieuw naar die hele frisse bessen gecombineerd met frisse lentebloemen en de geur van de lente. In de mond zeer zacht, intens, heel persistent, heel lange afdronk. Kruizemunt, lentelucht en besjes, heel apart maar lekker, en best wel uniiek: nog nooit geproefd. Zo intens dat de thee bijna geparfumeerd leek, mar dat zou eigen aan de Tuyet Shan zijn (note to self: moet toch dat proefpakket eens kopen). Een tweede zetsel leverde de zelfde heel duidelijke geur op. In de mond werd de thee iets zoeter en iets minder agressief. Een derde zetsel was echt opmerkelijk zoet, en een vierde zat er zeker nog in...maar toen moest ik alweer rennen. 😊😊😊😊

Te koop bij: https://www.siam-teas.com/product/ancient-snow-shan-green-tea/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten