Pagina's

maandag 7 december 2020

Thomas Kasper's Advent Kalender Dag 7, 7 november 2020: Darjeeling Giddapahar First Flush 2020 Spring Delight EX01


De voorspelde natte sneeuw kwam er dan toch niet vandaag, maar dit is de meest optimistische hemelfoto van een voor de rest grijze en koude dag. Ik babbelde vandaag met een collega die erg verontwaardigd was over het aantal mensen in haar kennissenkring die van plan waren om met kerst en oudjaar stevig te vieren en in redelijke grote groepen. Ik vond dat eigenlijk erg schokkend. Begrijpelijk, ik ben het ook allemaal wat beu, maar toch vooral schokkend. Als ik in de zorg werkte zou ik onderhand behoorlijk kwaad aan het worden zijn...




Bijna elk Europees land heeft zijn thee-eigenaardigheden. De Engelsen doen er melk in (en de Fransen gruwen ervan) en de Fransen drinken graag Chinees maar geven dan allerlei fancy names aan die thee's zodat niemand nog weet wat ze nu precies zijn (en de Engelsen gruwen daarvan). De Duitsers zijn echter het meest bekend voor hun fanatieke liefde voor Darjeeling First Flush thee's, en elk jaar zie je rond juni in elke Duitse theewinkel de eerste kisten arriveren. Tegen het einde van de maand bieden ze er allemaal minstens een vijftal aan, en voor de allereerste moet je intekenen. Maar wat is dat nu eigenlijk, zo'n First Flush ?

Het gaat eigenlijk over de allereerste scheuten van de theeplant nadat die de hele winter stil heeft gelegen. Ze staan op heuvels die naar de Himalaya toelopen, en het zijn hoogte-thee's, gemaakt met de afstammeling van de Chinese struiken die Robert Fortune in de 19de eeuw naar hier smokkelde. De First Flush thee's worden gemaakt met de allereerste nieuwe blaadjes die zacht zijn en die de smaakstoffen en opgebalde energie van de overwintering in zich dragen. Na de lente worden de theeplanten hier aangevallen door insecten die een smaakreactie met zich meebrengen wat de typerende muscatel-aroma's van de second flush Darjeeling met zich mee zal brengen. 

De smaken van de First Flush thee's zijn heel typisch, maar binnen de range zijn er grote verschillen die het gevolg zijn van terroir: de weersomstandigheden, de ligging van de theevelden en de gebruikte cultivars. Het is dan ook een echte sport: terugvinden wat typisch is voor dat specifieke jaar, en wat er opmerkelijk is aan die specifieke First Flush. Het zijn niet mijn lievelingsthee's en alhoewel ik er altijd wel wat koop geraakt hij eigenlijk nooit op. 

Maar deze ? Deze wel !


Darjeeling Giddapahar First Flush 2020 Spring Delight EX01

31.8 euro voor 100 gram (momenteel uitgeput maar er is wat onderweg! check het hier). Type: zwart. Herkomst: Indië.

Bron: Siam Teas


Het Giddapahar landgoed ligt in Kurseong, op zo'n 1500 meter boven de zeespiegel en is sinds 1881 in handen van dezelfde familie. De thee's zijn bekend voor hun muscatel-toetsen, maar dat zou je hier dus niet mogen proeven want dit is de aller-allereerste lentepluk van het jaar (EX01). Wat je hier zou moeten proeven is dus fruitigheid. Om dit te bereiken wordt er zeer zorgvuldig gewerkt en een beetje tegen de traditie in. De pas geplukte blaadjes verwelken een nachtje maar worden met de hand gedraaid zodat ze niet beschadigd worden en er geen oxydatie inzet. Het maakt de blaadjes soepeler en minder bitter voor ze in roller gaan die de blaadjes vorm geeft. Hierna krijgen ze 10 minuutjes afkoeltijd en dan gaan ze in de droger. 

250 ml, 5 gram, 92°C, 1 minuut 30 seconden. 

Bron: Siam Teas

Zeer mooi bladmateriaal. Het natte blad geurt heel intrigerend, absoluut niet typisch voor een first flush, en inderdaad met iets fris fruitigs. Goudgele infusie. Het mooiste aroma is voor de infusie zelf met mooi zacht wit fruit, in het midden van een bloemenweide met wuivend lang gras, een prachtig beeld. Lange afdronk. Ik ben normaal gezien niet zo gek op first flush maar dit is een héééééle lekkere !. Zijdezacht mondgevoel, maar tegelijk erg intens, met de first flush toetsen van hooi pas op de tweede plaats, na dat heerlijke zachte fruit. Tweede zetsel op 2 minuten 30 seconden. Een beetje astringenter, maar nog altijd met die prachtige fluwelen toets, en dat zeer mooie evenwicht tussen fruit en hooi. In het midden zit nu iets zoets, tussen amandel en iets fruitigs, heel knap.  😊😊😊😊


Geen opmerkingen:

Een reactie posten