Pagina's

vrijdag 21 augustus 2020

Tea for Heroes: RAFA English Breakfast

Calming in times of national peril. Fortifying when courage is required. Van het Britse leger wordt wel een gezegd dat het marcheerde op thee en zo de wereld veroverde. Daar zit iets in, en thee is voor de Engelse militair nog altijd een basisrecht. Een militair leven zonder thee is bijna ondenkbaar. Het Franse leger marcheerde overigens op (goedkope) wijn... de resultaten waren navenant. Deze Breakfast Tea werd speciaal geblend voor veteraan Terry Clark. Terry was tijdens de Tweede Wereldoorlog eerst boordschutter in een RAF bommenwerper, maar werd dan radar navigator in een Beaufighter nachtjager die de Engelse steden moest beschermen tegen Duitse bommenwerpers. Wanneer Henrietta Lovell in 2009 een documentaire maakte over thee en de RAF voor The Guardian, een Britse kwaliteitskrant, sprak ze niet alleen met jonge piloten in opleiding, maar ook met Terry, één van de laatste RAF-oudstrijders van WOII.  Ze besloot een speciale Breakfast blend te maken voor hem, en hij viel bijzonder in de smaak. Toen het verhaal onder de aandacht werd gebracht van Whitehall en de RAF kreeg ze de vraag om de blend te commercialiseren als de officiΓ«le RAFA thee, en zo geschiedde. 


Henrietta's bezoek aan Terry en aan jonge RAF piloten in opleiding


RAFA staat voor de Royal Air Force Association Wings Appeal, een liefdadigheidsorganisatie die instaat voor de families van omgekomen piloten, voor veteranen en voor musea van de RAF. Bij elke verkoop van een blik thee gaat er 50p naar deze organisatie. De thee wordt nu geschonken bij RAF evenementen zoals de onthulling van het Memorial voor Bomber Command, en je kan hem zelf ook bestellen via de Rare Tea Company website.

De thee is een breakfast blend zoals die was voor de komst van het theezakje waarvan de doorbraak  een gevolg was van de schaarste en de rantsoenering van de zestiger jaren, en een slechte gewoonte waar de Engelsman nooit meer vanaf geraakte. Deze thee gaat terug op hoe ontbijtthee smaakte daarvoor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een blend van Indische thee uit de Temi theetuin in Sikkim en een thee uit Malawi, van Satemwa Estate. Je kan hem met of zonder melk drinken, maar indien je hem zonder melk drinkt zet hem dan op een wat lagere temperatuur. Het is verder een klassieke Engelse ontbijtthee, een wake me up-cup. 

Terry overleed op 7 mei van dit jaar. Hij werd 101. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten