Eerst en vooral is deze thee een echte bergthee, een Gaoshan cha. De theetuinen van de berg Fu Shou, de hoogste van de Li Shan bergketen, liggen op 2500 tot 2600m hoog boven de zeespiegel, waar periodes met mist en koude afwisselen met hevige zonneschijn en blauwe luchten. Door de grote hoogte groeien de theestruiken heel traag en concentreren de smaken zich, en de grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zorgen voor extra complexiteit. De hoogte zorgt er ook voor dat er nauwelijks insecten voorkomen en het is erg makkelijk om pesticides te vermijden. Foushoshan oolongs zijn bij de laatst geoogste van de lente. Door hun aard hebben ze ook een enorm lange adem: in Taiwan is het niet ongewoon om de hele dag door telkens weer op te gieten op dezelfde blaadjes.
Op de berg ligt ook de grote staatsboerderij van Fushoushan. Toen Tsjang Kai Shek, de staatsleider en generaal van de nationalistische Kwomintang de strijd tegen de communisten verloor, vluchtte hij in 1948 met twee miljoen medestrijders en hun families naar Taiwan. De eerste decennia draaide alles rond de verdediging van het eiland en het grote einddoel, de herovering van China, maar toen de Verenigde Naties in 1971 de communistische regering erkende als de enige legitieme regering van China, werd het einddoel wat vergeten...en zat Taiwan met grote groepen veteranen. Eén van de dingen die Tsjang Kai Shek uitwerkte was de uitbouw van grote staatsboerderijen om die veteranen tewerk te stellen en de Fushoushan boerderij was met zijn 700ha één van de grotere.
Die staatsboerderijen ontstonden al vroeger, toen soldaten werkten aan de infrastructuur in de regio met de aanleg van wegen en bruggen, en de boerderijen moesten zorgen voor de aanvoer van fruit en groentes. Wanneer hun werk klaar was bleven heel wat soldaten hangen in de regio en zij kregen een job in die boerderijen. Er worden nog altijd peren, pruimen en perziken geteeld. Op een moment kwam men er ook achter dat de omstandigheden perfect waren voor thee, en de Fushoushan boerderij begon met de aanplant van Tieguanyin en Qingxin cultivars. Vandaag zijn deze thee's strikt beschermd en mogen ze alleen in de originele verpakking verkocht worden. Ze worden vaak geschonken aan buitenlandse bezoekers.
Fushoushan
De thee die ik dronk komt van een theetuin die buiten de Fushoushan boerderij ligt, maar op dezelfde hoogte en met een gelijkaardig terroir. Toen de Fushoushan boerderij begon met thee, waren een aantal boeren snel om op de gronden buiten de boerderij hetzelfde te doen, en deze thee's zijn makkelijker te verkrijgen.
Fushoushan is echter ook één van de meest gekopieerde thee's van Taiwan. In zo'n geval is het héél belangrijk dat je koopt bij iemand die je kan vertrouwen, en mijn leverancier hier, Hotsoup, koopt dan ook in bij een dame in Nantou met 20 jaar ervaring, en die hem al jarenlang hoge kwaliteitsthee levert. Is het jammer dat dit niet de échte Fushoushan is ? Tja, ergens wel natuurlijk, maar naar het schijnt is de kwaliteit van de echte al jaren ondermaats. Pas onlangs zou daar verandering in het komen zijn met de komst van een nieuwe directie.
Fushoushan Oolong, Hotsoup, 2018:
Geoogst en verwerkt in de herfst van 2018 op de berg Fushou in het Lishan gebergte. Qingxin cultivar, waarmee ook Baozhong en Dong Ding wordt gemaakt. 19.38 euro voor 25 gram.
Ik maakte deze thee op twee verschillende manieren, een keer met 4 gram en korte trektijden in een gaiwan, op zijn oosters, en een andere keer met een yixing, 7 gram thee en startend met 30 seconden, op z'n Taiwanees.
Heel mooie opgerolde groene balletjes voor de droge thee. In de opgewarmde gaiwan kwam er al een prachtig aroma naar voor, en het natte blad geurde bij de eerste twee zetsels echt heerlijk, heel floraal en boterig maar met een unieke mooie frisse toets. De infusie geurde ongeveer hetzelfde, bij de yixing met de geuren van smeltende boter in een pan die begint te bakken, en zeker voor het tweede zetsel gecombineert met de geuren van een avond op het platteland. Enorm complex. In de mond een beetje grassig-groen en zacht als een Baozhong, maar met een dikke, wat zoete, boterigheid, heel interessant en met een overrompeling van florale toetsen. Ook het derde en vierde zetsel was bijzonder, wat zoeter en boteriger in de mond met minder van die frisse luchtaroma's en floraliteit, maar nog steeds erg lekker. Een vijfde en zesde zetsel bracht nog steeds een erg mooie thee voort.
😊😊😊😊(😊)
Verkrijgbaar bij Hotsoup: https://www.hotsoup.nl/nl/fushoushan-oolong-najaar-2019.html
Van deze thee is ondertussen een nieuwe jaargang uit:
Fushoushan AAAAA Oolong 2020:
Geoogst lente 2020, Tichung. 19.95 euro per 25 gram. Qingxin cultivar.
6 november, 4.5 gram, 100ml, gaiwan, 95°C, 40 seconden. Nat blad geurt boterig, heel floraal. Bleekgele infusie. Aroma is floraal met een citruske. Zacht, licht, fijn en romig. Tweede zetsel, 30 seconden: nat blad veel uitgesprokener, floraal, zacht, heerlijk. Prachtig aroma dat me doet denken aan de Azoren en winterse maaltijden aldaar: ongelooflijk gezellig en hartverwarmend. 40 seconden: nat blad nog altijd floraal en nu ook met toetsen van citrus. Heel mooie frisse floraliteit. Iets dunner in de mond wel. 😊😊😊😊
It’s nearly an unrealistic fact about aTea lover that he didn’t taste the best black tea! Black tea is said to be the best and popular tea in the whole world, especially in the Western countries. In modern times, black tea has gained much popularity because of its health benefits.
BeantwoordenVerwijderen