Jin Jun Mei 1, Thee van Sander:
26 euro voor 100 gram. Basiskwaliteit Jin Jun Mei, en niet afkomstig uit Tongmu. 6 december 2019, in de gaiwan, 100ml, 1 min, 2.5 gram, 90°C. Het droge blad heeft het typische uitzicht van een clichΓ©-jin jun mei, met de overvloed aan gouden top, en is representatief voor een heel groot deel van het basisaanbod op de markt. Het natte blad geurt naar een kruidenierswinkel, met een mengel van kruiden, gerookt vlees en kookluchtjes, maar op een niet onaangename manier. De infusie is goudgeel met een oranje schijn. Ook in de mond die indrukken van geroosterd vlees en kruiden, maar zacht en aangenaam. Er bestaat slechtere thee. Bij een tweede zetsel met dezelfde parameters kwam er wat meer cacao voor het natte blad, en de thee was zachter en aangenamer, met minder rokerigheid. Iets in de thee stoorde me wat, en leek me wat chemisch en wat branderig. 23 december 2019, gaiwan, 98°C, 2 min, 2.5 gram. Rokerige Lapsang Souchong toetsen voor het natte blad. De geur van de infusie is bijna clichΓ©matig die van een commerciΓ«le Jin Jun Mei, maar is best wel ok met een leuke fruitige toets. In de mond zit iets plakkerigs dat ik niet kan plaatsen maar dat wat chemisch aandoet (pesticides ?). De afdronk is wel leuk. Ook een tweede en derde zetsel waren mooi zoet, lekker en met een mooie finish. Eigenlijk best wel een leuke thee, alleen dat chemische stoorde wat. πππ
Jin Jun Mei 2, Thee van Sander
Iets hogere kwaliteit maar ook niet uit Tongmu. 55 euro voor 100 gram. Het droge blad ziet er wat beter en fijner uit. 6 december 2019, gaiwan, 100ml, 1 min, 2.5 gram, 900C. Het natte blad had niet zoveel aroma en gaf een beetje een zure toets. De infusie was eerder caramelkleurig en had dezelfde wat zure geur. In de mond eerder dun, met wel wat florale toetsen en redelijk lange finish. Toevallig geproefd met wat noten, en dat was eigenlijk een erg goede combinatie, en hier kwam een mooie echo naar voren van puur rozen. In een tweede zetsel kwam dat ook meer naar voren. 23 december 2019, 2 min, 100ml gaiwan, 2 gram. Heel zwakke florale toets, maar voor de rest een beetje duf en saai. Niet veel soeps. ππ(π) tot ππ voor het tweede zetsel.
Jin Jun Mei 3, Thee van Sander
Uit Tongmu zelf. 90 euro voor 100 gram. 6 december 2019, gaiwan, 100ml, 1 min, 2.5 gram, 90°C. Mooie droge blaadjes, klein met een mix van donker en goud. Mooi gevormde tipjes voor het natte blad, met een rijpere en diepere geur dan de twee vorige. Cacao en berghoning. Oranjekleurige infusie. Elegante en fijne maar weinig expressieve smaak. Tijdens het tweede zetsel gaf het nat blad meer specerijen dan cacao, en ook de infusie kreeg een verwarmend aroma, als kruidenkoek. Mooie volledige maak maar een erg beperkte afdronk. 23 december 2019, 2.5 gram, gaiwan 100ml, 98°C, 2 min. De geur van het natte blad is aangenaam maar erg bedeesd. Bij deze parameters eerder de kleur van mahoniehout. De aroma's waren ok, wat mout en honing, maar weinig smaak, heel zacht en neutraal. In het tweede zetsel was het aroma nog ok, maar in de mond werd hij erg kort en neutraal. De enige echte tegenvaller van de vijf. ππ(π)
Jin Jun Mei 4, Thee van Sander
Eveneens uit Tongmu maar dit is een single varietal, Mei Zhan, uit een theeplantage die zo'n 8 Γ 9 jaar in gebruik is. 120 euro voor 100 gram. Mei Zhan, of Mei Jian, is een traditionele cultivar uit Fujian die ook vaak wordt gebruikt voor oolongs. Gaiwan, 100ml, 90°C, 1 min. Heel mooi droog blad, mooi gevormd, veel lichte kleuren. Het natte blad heeft een zeer complexe geur met een hele mooie fruitige toets. Infusie is opvallend geel. Zeer lekker en zeer complex, heel breed en zacht, en heel origineel, met weinig aanrakingspunten met wat bij ons vooral herkend wordt als Jin Jun Mei. Opmerkelijk lekker en verrassend, met de diepgang van een mooie witte Bourgogne. In het tweede zetsel kwam de thee nog meer tot zijn recht, met prachtige tonen van honing, een heel mooie zoetheid, en de infusie was nu opvallend donkerder. Ook in de mond kwamen nu zeer mooie kruidige tonen naar voor, heel mooi en goed geponeerd. Hij leek een beetje op de eerste van de vijf, maar die was een karikatuur van deze ! Ook in het derde zetsel bleef het aroma erg mooi, met nog steeds duidelijk specerijen in het aroma en in de mond werd hij nog zoeter, en erg lekker. Ook een vierde en vijfde zetsel leverde en zoete kruidige thee op, en dit was de eerste thee die echt smeekte om meer zetsels. 22 december 2019, 100ml, gaiwan, 98°C, 2 min, 2.6 gram. Zeer mooi en complex aroma voor het natte blad, iets minder uitgesproken voor de infusie, maar in de smaak kwam alles terug. Deed me opnieuw denken aan de grootsheid van een top-chardonnay, heel zacht, heel veel volume, heel aanwezig, heel complex, met een zoetje dat perfect in het midden van de tong zat. Mooi licht bittertje in de mond dat extra structuur gaf. Lange, mooi ronde finish. Het tweede zetsel was een beetje anders, met wat crΓ¨me brulΓ©e, maar zelfs na afkoelen zo mooi en rond en zacht en lekker ! ππππ
Eerste zetsel
Tweede zetsel
Opnieuw Mei Zhan uit Tongmu, maar vroeger geplukt met nog kleinere knoppen. 265 euro voor 100 gram. 8 december 2019, gaiwan, 100ml, 2.5 gram, 1 min, 90°C. Heel kleine knoppen voor het natte blad, met een complex en wat zurig aroma. Goudgele infusie. Heel zacht en zoet maar ook erg neutraal. Liet heel weinig los. Tweede zetsel, 70 sec: meer oranjekleurige infusie. Meer complexiteit voor het natte blad, maar bleef een heel neutrale ingehouden smaak hebben. Een derde zetsel was teleurstellend. 22 december, gaiwan, 2.3 gram, 98°C, 2 min. Redelijk intense geur voor de natte blaadjes met zurige elementen, sigarentabak en op de achtergrond iets van fruit. De infusie rook ongeveer hetzelfde. De smaak was erg neutraal en moeilijk te vatten, maar de finish was erg mooi en bleef hééél lang hangen. Heel zachte thee. Ook het tweede zetsel was zoet en zijdezacht, met een heel ingehouden kracht. Bizarre drinkervaring, mooi maar zo bescheiden...πππ(π)
Dit was een zeer interessante manier om vijf Jin Jun Mei's te vergelijken. Ik moet toegeven dat ik mij voor beide toppers, de twee laatste dus, heb moeten concentreren, het waren grootse maar geen voor de hand liggende thee's. In één van de interviews op het internet las ik dat Chinese proevers veel minder belang hechten aan aroma's en dat vooral de Westerlingen daarvoor gaan. Voor Chinezen is de diepgang en het volume in de mond veel belangrijk, en ze zouden zeer veel aandacht schenken aan de afdronk. Zo bekeken klopte deze degustatie ook wel, en ik zou ze eens moeten herdoen met een groepje van ervaren proevers, maar dat zal voor een andere keer zijn...
Heel hartelijk bedankt Erik!
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen en dat je ook roos proefde in de 2e Jin Jun Mei. Een grondige analyse.
Hartelijke groet,
Sander Kriek
Thee van Sander