Pagina's

zaterdag 16 december 2017

Wat is dat ? CTC-thee.

Crush ! Tear ! Curl !

Het klinkt meer als de klankband van een gewelddadig video-spelletje dan als een theeterm, maar CTC-thee is vandaag zo wijdverspreid dat we het allemaal al gedronken hebben, zij het dan grotendeels onbewust.

Het procédé werd rond 1930 uitgevonden in Assam, Indië, op het Amgoorie landgoed, en wordt ook mamri tea genoemd. Nog groene, verse theeblaadjes, en vooral de wat grotere en dikkere die minder fijn van smaak zijn, worden bewerkt door een grote machine. Twee grote rollers, elk met scherpe tanden, roteren met verschillende snelheden tegen elkaar in. Door dit procéde worden de blaadjes zowel geplet, gesneden als uit elkaar gerukt, waarna de bewerkte thee wordt afgevoerd om te oxideren. Het eindresultaat lijkt wat op gemalen koffie en is perfect voor gebruik in theezakjes omdat de thee nauwelijks uitzet maar wel veel kleur en smaak afgeeft. Dat is dan wel ten koste van de finesse maar het einddoel is de gewone doordeweekse consumptiethee van de gewone doordeweekse theedrinker. De methode wordt het meest toegepast in Assam, Sri Lanka en Kenya, en zo goed als nooit in China of Darjeeling waar men huivert bij het idee van zo'n mishandeling.

CTC


Het procédé is echter héél populair bij theeproducenten die vooral theezakjes maken, waar het perfect voor is, en omdat het procéde toelaat om heel makkelijk thee van verschillende kwaliteit of oorsprong te mengen zonder dat de klant het ziet.

Maar not all is evil en CTC-thee is behoorlijk populair in landen waar thee wordt gedronken met melk (Indië, Pakistan, Engeland) omdat het er perfect bij past. Het laat toe om snel behoorlijk sterke thee te zetten die misschien niet fijn maar wel sterk is, mooi kleurt met melk (één van de redenen waarom de toevoeging van Kenya aan de blend zo populair is), en ons op de makkelijkste en redelijk goedkope manier a very comforting tea kan schenken. Je moet niet letten op de temperatuur (kokend water, punt), op de waterkwaliteit (de meeste CTC-zakjes zijn aangepast aan het land waar ze verkocht worden) of de trektijd (hoe langer hoe straffer, melk en suiker compenseren de eventuele bittere toetsen). Het is thee die wordt gedronken zoals wij koffie drinken: op de werkplek, op de tractor, in de fabriek, op de vissersboot, of (en dat past wonderwel) bij een full English Breakfast. En perfect voor een koud klimaat (in het Noorden van Engeland kan je vaak bijna je lepeltje er rechtop in zetten !). En neen, géén magere melk aub ! Volle, of tenminste halfvolle.

Je zal de thee bijna altijd alleen kunnen kopen in zakjes, maar hij bestaat ook in vrac. Ik kocht hem in Nieuwpoort bij Le Temps du Rève (pure Yorkshire Gold) en ik grijp er af en toen naar in de ochtend, wanneer ik behoefte heb aan een grote mok dampende en straffe thee met veel melk. Gelukkig ben ik geen Chinees...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten