Het is feest, maar je drinkt geen alcohol. Het is feest, maar je moet suiker vermijden. Het is feest en het goedkope sinaasappelsap komt je oren uit. Maar moet je daarom droevig zijn ? Neen ! Maar wel spitsvondig, origineel en praktisch. En dit is één van de makkelijkste manieren om dat te doen.
Coldbrew-thee is thee die je zet door hem een nachtje te laten trekken in koud water (in de ijskast). Je kan dat met alle thee, maar niet elke thee is even geschikt. Het meest voor de handliggend zijn uiteraard de specifieke ijsthee blends die je in zakjes koopt, maar weinig mensen weten dat je ook met klassieke thee hele lekkere ijsthee kan maken.
Met de feesten horen daar uiteraard ook bubbels in zodat je mee kan toasten met een champagne-glas. Het drankje moet dan liefst ook parelen (het oog wil ook wat), en ook dat los je heel makkelijk op. Je neemt een literfles bruisend water, een trechter, en je voegt voorzichtig tussen de 8 en de 10 gram thee bij. Het resultaat kan heel snel erg beginnen schuimen, dus je moet misschien een beetje water afgieten op voorhand. Als je thee erin zit, doe je de dop er terug op, twee keer ondersteboven houden zodat de thee wat verdeelt, en dan minstens 8 uur de ijskast. Om de prik te houden giet je dan best recht uit de fles via een filtertje in de champagneglazen. Of je dan nog zoetstof als agavesiroop en versiering met munt of stukjes fruit toevoegt laat ik aan je verbeelding over, maar het is absoluut niet nodig.
Ik probeerde een paar thee's uit.
Jangwon Sencha Bio: Biologische groene thee uit Zuid-Korea. 5.95 euro per 100 gram bij Simon LΓ©velt. Warm een geslaagde groene thee, maar met deze methode lijkt het alsof je puur oesterwater drinkt. Culinair misschien interessant, maar niet iedereen lust oesters. Best wel bizar, want dit is een pure groene thee. De zilte smaak schijnt van de plantenvariant te komen en vind je ook vaak bij Japanse sencha. ππ(π)
Gyokuro: Schaduwthee uit Japan. 18.9 euro bij Simon LΓ©velt. De duurste thee van de hele sessie, maar zonder twijfel de lekkerste. Van een hele mooie complexiteit, en met een lichtzoet puntje dat toevoeging van suikers overbodig maakt. Heel lange afdronk wanneer hij een beetje opwarmt, en een plezier om te drinken. Wordt mijn aperitiefje deze kerst. Schaduwthee is thee die wordt geoogst nadat de planten drie weken werden afgeschermd van de zon. Bitterheid maakt plaats voor zoetheid (maar geen spoor van suiker, joepie !), en de thee is duur maar magnifiek. ππππ Koffiesnob's voegen er dingen aan toe π: https://dekoffiesnob.wordpress.com/2017/12/11/apero-time-4-jamjam-alternatieven-voor-de-overdaad-aan-alcohol-tijdens-de-feestdagen/ en ook dat is lekker !
Gin Fizz: van bij Onan in Leuven, in de Parijsstraat, een heerlijke koffieshop die ook zelfgeblende thee's verkoopt. Poging om een cocktail na te doen met een blend van groene sencha thee, stukjes gember, zoethout, zachte munt, citroengras en citroenschil. Goed geblend voor een goed evenwicht, en de intensiteit van de thee laat hem meegaan met eerder stevige en zelfs pikante hapjes. Kan zelfs door naar het voorgerecht...de lange afdronk laat vooral het zoethout naar voren komen, maar de munt houdt de hele zaak fris πππ
Jasmijnthee: met jasmijnbloesem gearomatiseerde groene thee. Lekker voor wie jasmijnthee lust. Niet echt mijn kopje thee de deze, maar er is wel evenwicht. ππLiefhebbers gaan dit hoger scoren.
Granaatappel Sinaas: een ijsthee-blend van de zeer getalenteerde theeblender Stijn van Schoonlandt. Website www.detheeliefhebber.be maar nog tot eind dit jaar te koop in de pop up Offline in de Diestsestraat in Leuven. Het oog wil ook wat, en dit drankje kleurt een mooie roze-achtig rood, heel mooi bij het parelende. Bevat appel, hibiscusbloesem, gezoete ananas, biet, sinaasappelschil, granaatappel, zonnebloembloesem en saffloer. Lekker fris door de hibiscus, zeer goed gestructureerd en bijzonder complex. Mag zo geserveerd worden in toprestaurants (wishful thinking...). Een echte feestdrank met een lange afdronk. Volgens de echtgenote van de maker één van hun best verkopende. πππ(π )
Ook heel lekker zijn licht geoxideerde oolongs zoals een Bao Zhong, of er naar neigende groene thee als de Stream Enterer van Be Your Tea https://www.beyourtea.eu/, omdat de belletjes de zachte complexiteit naar voor brengen.
Een belangrijke keuze is het water. In tegenstelling tot bij warme thee is de mineraliteit van het water minder belangrijk, maar je moet vooral kiezen rond de belletjes. Ik verkies momenteel flesjes van 80cl van Bru, handig en met fijne belletjes, maar Marie Henriette van Spa is ook goed, Spa rood vind ik wat te (burps) veel parelend.
De inspiratie voor deze blog kwam uit het wonderlijke boekje van Sofie Vercauteren en Kelly Meeus (onze eigenste thee-lerares): Homemade Icetea. 50 verrassende recepten. Heel goed om in huis te hebben, en een heel mooi cadeauke !! En nee, ik heb geen aandelen. Het is dus echt een goed receptenboek om in huis te hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten