Pagina's

zaterdag 29 februari 2020

Thee op de Azoren: Porto Formoso

Toen we het zeer interessante Gorreana bezocht hebben stelde onze chauffeur voor ons naar het andere theedomein te brengen: Porto Formoso. De twee liggen immers vlak bij elkaar, want dit is het enige deel van het eiland waar thee 'pakt' en waar de omstandigheden goed zijn.

Net als bij Gorreana uitsluitend Camilla Sinensis var. Sinensis hier !


Porto Formoso ligt dus ook in Ribeira Grande, maar tegen we hier arriveerden scheen de zon al terug (op de Azoren krijg je vaak vier seizoenen in een dag). Dit is een veel kleiner theedomein, zo'n 3ha groot, en in tegenstelling tot Gorreana wat een echte theefabriek is, chaotischer en rommeliger, is Porto Formoso vooral gericht op toeristen, en eigenlijk meer een museum.Het actiefst was het tussen 1920 en 1980, en na de zo goed als volledige stopzetting in dat jaar bleef het bijna onaangeroerd tot Josรฉ Pacheco het in 2001 terug opstartte. Sindsdien fungeert het vooral als museum voor de toeristen, maar het heeft wel degelijk zijn eigen theetuinen en productie, en er zijn vage plannen om uit te breiden.Het is cleaner, kleiner maar ook wat sterieler dan Gorreana dat toch de enige economisch relevante producent blijft, maar het is hier aangenaam toeven, terwijl Gorreana behoorlijk chaotisch en druk kan zijn.

Wie trouwens na al die thee een hongertje krijgt kan terecht in dit zeer grote maar ook zeer lekkere restaurant van de lokale coรถperatieve. Het is vooral bekend voor zijn uitstekende steaks (op een heel originele manier bereid), maar een coรถperatieve moet elke producent wat gunnen en voor thee kwam dat naar voor in een geweldig lekker dessert: een pudim de cha !

Pudim de Cha

Restaurant van de landbouwcoรถperatieve in Ribeira Grande

Geen opmerkingen:

Een reactie posten