Pagina's

vrijdag 6 maart 2020

Gaba Gaba Hong ! Red Jade uit Taiwan

Ik was al bekend met de verhalen over de 'magische' gezondheidsvoordelen van GABA, maar tot nu toe proefde ik nog geen enkele thee die ook lekker was. Daar kwam heel onlangs verandering in door een staaltje dat Hotsoup, één van mijn favoriete leveranciers, meegaf met een bestelling van andere thee's.

Tijd dus om mezelf nog eens een paar vragen te stellen en eens op te zoeken wat GABA eigenlijk is, en hoe het in thee terecht komt. Gamma-aminoboterzuur fungeert in het menselijk lichaam als neurotransmitter. Wanneer hun activiteit vermindert loopt men kans op angst, slapeloosheid en geïrriteerdheid (door een tekort aan Vitamine B1 of door alcoholverslaving). In het Verre Oosten gelooft men dat het drinken van thee die veel GABA bevat helpt bij het beter slapen en inslapen en een positieve invloed heeft op de bloeddruk, maar ook dat hij angsten bestrijdt, helpt bij stress en het geheugen verbetert. Hij zou zelfs helpen bij schizofrenie en Parkinson, en positieve effecten hebben op autisme (alhoewel dit recent in twijfel wordt getrokken). Sommige bronnen raden hem aan bij een kater. 😸

Maar hoe komt die GABA terecht in onze thee ?

In 1984 begon men in Japan te experimenteren met het oxyderen van thee in een omgeving waarin zuurstof vervangen was door stikstof waardoor de thee zeer langzaam oxideerde. Dr Tsushida was eigenlijk op zoek naar een manier om voeding, waaronder thee, veel langer te kunnen bewaren. Door verse groene thee in een roestvrij stalen vat te steken en de zuurstof te verwijderen en te vervangen door stikstof ontstond een proces waarbij glutaminezuur werd omgezet in gamma-aminoboterzuur. Daaropvolgende testen op mensen met hoge bloeddruk vertoonden een opmerkelijk positief resultaat dat door testen op muizen werd bevestigd. Is het een wondermiddel ? Nee, waarschijnlijk niet, wonderen bestaan niet, dus enig scepticisme moet bewaard blijven, maar als het lekker is, en waarschijnlijk gezond ? Waarom niet dan, het voordeel van de twijfel heet dat...

De eerste productie van GABA thee's concentreerde zich op groene thee. In Japan, dat toen door een thee-crisis ging, doopte men dit nieuwe product om tot Gabaron, en zag men er onmiddellijk het commerciΓ«le potentieel van in. Al snel kwam men er achter dat de techniek ook werkte met oolong, en begon men ook op Taiwan zo'n GABA oolongs te ontwikkelen. Ondertussen zijn GABA thee's zeer populair, vooral bij oudere mensen in het Verre Oosten maar ook in de VS.

Maar is het ook lekker ? In dit geval alvast wΓ©l !Gaba Red Jade Hong Yu, Nantou, Taiwan, 2019, Hotsoup:

14.4 euro voor 50 gram bij Hotsoup. Geplukt april 2019, met de hand, in Ming Jian, Nantou, Taiwan. De cultivar is Ruby 18, de Fragrance of Taiwan, een rond de eeuwwisseling ontwikkelde cultivar die vandaag erg populair is voor zwarte thee. Het is een kruising tussen een Sinensis uit Burma en de opmerkelijke Camellia Formonensis, de derde van de drie families van de theeplant die alleen in Taiwan sporadisch gebruikt wordt. Langzaam (8 uur) geoxideerd in een stikstofrijke omgeving van meer dan 40°C. Mooie, strak gerolde bolletjes.29 februari 2020: 2 minuten, 90°C, 2 gram, 200ml. De droge blaadjes geuren zeer lekker, heel verfrissend en apart. Het natte blad is groot en volledig en ontrold zich pas na twee infusies. De infusie is van een schitterend geel. Het smaakpatroon is uniek, moeilijk te plaatsen eigenlijk, en zeer zacht. Het start erg rond met iets boterigs, een beetje als een botersaus met peterselie die je bij vis geeft, maar dan komt achteraan een frisse munttoets. Een heel volle thee. Hotsoup zelf verwijst naar fruitmoes (met munt), en ik begrijp de verwijzing, het doet soms een beetje denken aan fruitpap voor een kind maar dan zonder de scherpte van de appelsien en met nogal wat banaan. Heel erg lekkere thee.
😊😊😊😊(😊)

Verkrijgbaar bij Hotsoup: https://www.hotsoup.nl/nl/gaba-red-jade.html

Echt héél nieuswgierig geworden over GABA ? Hier lees je er echt alles over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten