Pagina's

vrijdag 1 juni 2018

Kamjove en de Auto-Open Tea Art Pot

Er ontwikkelt zich langzaam aan een diepe zucht van verlichting ten huize van deze blogger. Men moet afzien om schoon te zijn, en dat geldt blijkbaar ook voor verbouwingen. Gedurende meer dan tien weken was onze keuken slechts sporadisch min of meer toegankelijk. Dat wil zeggen dat de volledige kasteninhoud verspreid staat in dozen in living en kelder, eten gebeurt op de twee vierkante meter die nog vrij was in diezelfde living, en dat Operatie Thee mocht verhuizen naar mijn kantoor op zolder. Waar ik als een soort slangenmens, bedolven onder de stapel theecontainers en zakjes probeerde mijn zelfstudie verder te zetten en af en toe lekkere thee te maken. De verbouwingen lopen nu op zijn einde en de redding is in zicht, maar zonder deze uitvinding had ik het thee-gewijs niet overleefd. Ik kan geen thee zetten met de gongfu methode in een puinhoop...


De Kamjove Auto-Open Tea Art Pot was me aangeraden door Dan-Dan die hem ook zelf gebruiken in hun marktwagen. Hij is heel geschikt voor het maken van één of twee tassen thee en dus ideaal voor de individuele thee-drinker. Bovendien is hij, en dat vond ik heel interessant, heel goed om de oosterse 'gongfu' manier van theezetten na te bootsen waarbij een redelijk grote hoeveelheid thee wordt gebruikt om vijf zes keer achter elkaar thee te maken met dezelfde thee, met redelijk korte maar steeds langer wordende trektijden. Dat doe je eigenlijk in gezelschap, en met kleine kommetjes zodat iedereen over de thee kan praten, maar hier gebruik ik grotere theekopjes in wit porselein voor mezelf.



De theepot is gemaakt van doorzichtig glas zodat je mooi de kleur van je thee kan zien. Hij werkt met een opvangfilter (200ml) die via een vernunftig mechaniekje je infusie lost wanneer je vind dat je thee genoeg getrokken heeft. Omdat er een dekseltje opzit blijven de dampen hangen en wanneer de thee gelost is en je het dekseltje opent krijg je de geconcentreerde aroma's van de natte bladeren, en soms is dat ongelooflijk intens en lekker. De natte thee blijft achter in die filter, een beetje zoals in een gongfu dus, en je kan verschillende malen achter elkaar zetten, telkens proevend hoe de thee verandert.

Dit is een geweldige uitvinding voor de individuele thee-zetter die graag zijn smaak ontwikkelt en veel wil bijleren.

Zijn er ook nadelen ? Jazeker, en ze zijn vooral filosofisch: je mist het dansen van de theebladeren wat je wel krijgt bij de tweekannen-techniek, en voor het zetten van grotere hoeveelheden voor een groep is de tweekannen-techniek praktischer. Je mist uiteraard ook het hele ritueel van het werken met de gaiwan en bij bezoek is dat jammer, ook omdat het ritueel je in een bepaalde staat van ontspanning brengt. De Kamjove bootst de effecten van de gaiwan na, maar via de korte weg, en not very zen. Maar om privΓ© te oefenen en je theekennis aan te scherpen ? Niks beter !

Kamjove theepotten zijn in BelgiΓ« verkrijgbaar bij Dan-Dan. Ik gebruik die van 600ml die toelaat om twee tassen te zetten, maar hij bestaat ook in andere formaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten