Pagina's

vrijdag 22 juni 2018

Thee op Malta

Malta is een eiland in de Middellandse Zee met een bevolking van 450.000 mensen, dicht bij de Libische kust en Sicilië. De voertaal is het Maltees, de enige semitische taal die een officiele taal van de Europese Gemeenschap is, maar alle Maltezen spreken Engels, het gevolg van 200 jaar geschiedenis als één van Engeland's belangrijkste buitenlandse basissen, zo gelegen dat het als sleutel van de toegang naar het Suez-kanaal kon dienen. Dat maakte dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzonder zwaar werd getroffen door luchtaanvallen maar ook dat de Engelsen het zagen als hun onzinkbare vliegdekschip in de Middellandse Zee.

De hoofdstad, Valetta, is één van de mooiste steden die ik de laatste twintig jaren mocht ontdekken. Ze is culturele hoofdstad van Europa in 2018, en met haar ligging op drie uurtjes vliegen van Zaventem, perfect voor een city trip. Die doe je best in mei of juni wanneer het weer op zijn aangenaamst is. Ik was er onlangs een weekje en ik was er zeer door gecharmeerd.



Maar hoe zat het met de thee ? Wel, de theegewoontes in Malta zijn vooral gericht op Engeland. Er bestaat één groot eigen merk, Lion Tea, die vooral traditionele zakjes aanbieden. Sinds kort zijn er ook wat kleinere producenten die Specialty Teas aanbieden, en die zijn interessanter. Enkele daarvan zijn heel typisch voor Malta.



Tghanniqa, Tettiera

Tettiera is Maltees voor theepot en is een merk dat eind 2016 werd opgericht. Specialty teas of luxe-thee's kwamen pas laat naar Malta dat héél lang een zeer arm land was wiens inwoners heel weinig geld te spenderen hadden. De opname van het eiland in de Europese Gemeenschap bracht een golf van investeringen met zich mee (niet allemaal positief, het geraakt ondertussen aardig volgebouwd...), en al snel merkte je dat aan het aantal luxegoederen dat Malta binnenkwam. Tettiera specialiseert zich in losse thee die ze verpakken in design doosjes, maar dit vond ik wel een uniek en interessant exemplaar omdat het thee uit Sri Lanka combineert met Carob, de vrucht van de Johannesbroodboom, die je hier inderdaad vaak terugvind. Carob is een natuurlijke zoetstof die erg lijkt op cacao, en die als groot voordeel heeft dat er in tegenstelling tot bij de van nature bittere cacao weinig suiker moet worden toegevoegd. De vruchten worden hard door de intense zomerhitte in Malta en lijken in stukken gebroken wat op stukjes hout.
Gedronken, 27 mei 2018, 4 gram op 250ml, 100°C, 4 minuten. Lekker en origineel, en inderdaad sterk lijkend op cacao. De zwarte thee geeft een goede basis en structuur, en de carob maakt de thee wat zoeter en chocolade-achtig. Leuke thee voor in de namiddag. Carob schijnt ook erg gezond te zijn. 😊😊(😊) Verfrissende ijsthee (in coldbrew), een beetje als een Cola zonder suiker...


En ja, hoor, in Valetta vonden we ook een echte coffeshop met een klein maar mooi thee-aanbod. Chocolate District  in Melita Street verkoopt naast koffie en chocolade ook de thee's van Brew, een thee- en koffiehandelaar die in 2010 werd opgestart door twee broers. Ik kocht er eentje, en die was vooral lekker in coldbrew.












Spring Tea, Brew

6.9 euro voor 100 gram, mei 2018. Mengeling van groene thee, rozenknopjes, bloemblaadjes en aardbei. Een leuk maar nogal klassiek aroma met iets van hars en houtstapel. In coldbrew, eind mei 2018: diepgeel als een Sauternes. Heel floraal (rozen) met een mooie fruittoon van aardbei, bij walsen komt er wat bitterheid naar boven van de groene thee. In de mond lekker zacht, geen bitterheid, met ook hier duidelijk de rozenblaadjes en de aardbei. Heel erg mooie afdronk. 😊😊😊 Warm, 22 juni 2018: de infusie is een soort vuil geel. Het aroma is apart, ok, maar niet echt super. In de mond lekker maar een beetje onzuiver 😊😊



Een ander Maltees thee-merk dat je op het eiland her en der ontmoet is Shanteo. De hier gekochte thee vond ik zo lekker dat ik toch iets meer wou weten over dit merk, en omdat ze zo vriendelijk waren om mij een doosje met samples op te sturen wordt dit het onderwerp van de volgende blog !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten