Hieronder zie je de volledige afbeelding:
Het schilderij werd in 1944 gemaakt door Rex Whistler, één van de groep talentvolle tussenoorlogse artiesten die in Engeland de Bright Young Things werden genoemd. Hij maakte verschillende erg mooie schilderijen waaronder de grote muurschildering in de Tate Gallery in Millbank en een heel mooi zelfportret. Hij sneuvelde in 1944 in Normandië door een inslaande mortiergranaat en ligt begraven in Calvados.
Op de tas staat de Prince Regent die de geest van Brighton wakker maakt. Brighton heette vroeger Shelmerstone, een ingeslapen vissersdorpje, tot George er neerstreek, introk bij zijn maîtresse en zijn feestende vrienden begon uit te nodigen. Het was de geboorte van het kusttoerisme zoals we dat vandaag nog altijd kennen. George was een figuur larger than life, die de periode tussen Mad King Goerge III en de preutse Victoria vertegenwoordigde. Een groot deel van zijn leven bracht hij gefrustreerd door, popelend om de troon over te nemen van zijn vader die gebukt ging onder langdurige aanvallen van krankzinnigheid, en hij verwerkte zijn frustraties door de ster van de Londonse uitgaanswereld te worden, onofficieel te huwen met zijn maîtresse (moest hij later op terug komen), en over de hele lijn te fungeren als enfant terrible, de spreekwoordelijke olifant in een hele grote porseleinkast. Op het einde van zijn leven, toen hij als George IV eindelijk koning was, verbleef hij veel in Brighton, zo zwaarlijvig dat hij van ruimte naar ruimte gerold werd in een kruising tussen een rolstoel en een kruiwagen.
By his bulk and by his size,
By his oily qualities,
This (or else my Eyesight fails)
This should be the Prince of Whales
Charles Lamb, The Triumph of the Whale
Detail of a portrait of the Prince Regent by Sir Thomas Lawrence, 1815.
National Portrait Gallery, London.
National Portrait Gallery, London.
Ik kocht de tas lang geleden na een bezoek aan het Royal Pavillion in Brighton, een overweldigend paleis in oosterse stijl dat Prinny (voor de vrienden), liet bouwen en dat dat absoluut de moeite is om te bezoeken. Net als Brighton zelf trouwens dat in Engeland een very naughty reputation heeft als kuststadje, in tegenstelling tot de andere op deze kust waar bejaarden naar toe gaan om naar de zee te staren en te sterven. Brighton is levendig, een beetje dirty and frivolous, en een heel leuke stad om een keertje uit de bol te gaan. Het was heel lang de plaats waar Engelse heren die het eigen geslacht het meest beminden elkaar konden vinden en waar de herenliefde in het naoorlogse Britain min of meer getolereerd werd. Ook voor anderen zijn de seaside en de magnifieke pier héél leuk. De pier is een topper voor kinderen met haar soms ouderwetse en soms heel moderne attracties. Een roetsjbaan in zee heeft wel iets...
foto Erik De keersmaecker
foto Erik De keersmaecker