Pagina's

zaterdag 20 januari 2018

Irish Breakfast Tea

He had a mug for work that he'd had for years; he still had it. It was a big plain white one, no cracks, no stupid slogans. He put two teabags in it; used to. My God, he'd never forget the taste of the first cup in the morning, usually in a bare room in a new house with muck and dirt everywhere, freezing; fuck me, it was great; it scalded him all the way down; he could feel it all the way. And the taste it left; brilliant; brilliant. He always used two bags, squeezed the bejesus out of them. The mug was so big  it warmed more than just his hands. It was like sitting in front of a fire.

RODDY DOYLE, The Van., 1991


De Engelsen drinken thee, maar de Ieren ook, en dit is één van de mooiste beschrijvingen van een werkmans' kop thee in de ochtend. Geen subtiliteit maar warmte en energie, en het is dat wat ook ik verwacht van de eerste ochtendkop.

Toch zijn er nog keuzes te maken. Zakjes of losse thee ? Melk of geen melk ? En, want daar gaat het hier over, English of Irish Breakfast Tea ?

Beide thee's zijn typische blend's voor bij het ontbijt, en een stevig ontbijt, zo eentje dat voor ons meer op een warme maaltijd lijkt, met spek en ei als vaste ingrediΓ«nten. Daar heb je stevige "maak me wakker" thee voor nodig waarvan de tannines doorheen de smaak van het vet snijden, en subtiliteit of complexiteit is hier niet gezocht. In de meeste gevallen zal er ook melk worden aan toegevoegd, en nogal wat zelfs, en ook daar moet de thee tegen bestand zijn.  

Een vastgelegde formule voor deze thee's bestaat niet, en het maken van de blend ligt helemaal in handen van de makers. Beiden hadden vroeger als basis Chinese zwarte thee (vaak Keemun), maar traditioneel bevatte Irish Breakfast meer Assam, en was dus moutiger. Vandaag vind je in de basis vaak thee uit Sri Lanka of Oost-Afrika, maar over het algemeen blijft de hoeveelheid Assam het verschil. Het blijven echter blends, en het is dus de blender die bepaalt wat er in de thee komt, en soms komt Irish heel dicht bij English (of omgekeerd). In veel gevallen houdt die ook rekening met de hardheid van het water in het land of de regio waar de blend verkocht gaat worden. 

Maar over het algemeen is Irish de krachtigste van de twee, en als English Breakfast een hand op je schouder is die fluistert "wordt wakker...", dan is Irish een klap in het gezicht van een jolijke vriend die "Wakey, wakey !" brult. Als de eerste je wakker maakt met fluitende vogeltjes, dan doet de tweede dat met een trompetsolo...

Dat verschil schijnt er trouwens niet altijd geweest te zijn, maar de bronnen verschillen hier sterk van mening. Sommigen wijten het aan Wereldoorlog II toen Ierland neutraal was en makkelijker aan Assam geraakte dan de Engelsen. Sindsdien zouden ze hem zo prefereren. Anderen beweren dan weer dat de Ieren zich de duurdere Chinese thee niet konden veroorloven en dus meer Assam in de blend staken. En nog anderen zeggen dat het in Ierland nog meer regent dan in Engeland, en ze dus een krachtigere 'brew' nodig hadden...

Persoonlijk vind ik zo'n slap in the face nog niet zo slecht voor een ochtendthee, als er dan maar een mooie Keemun volgt. Maar elke dag spek met eieren gaat me dan weer iets te ver.

Irish Breakfast, Simon LΓ©velt:
4.2 euro. Het droge aroma is bijzonder fris en met een mooi evenwicht. Mooie gebroken blaadjes doorspikkeld met tip. Diep roodbruine infusie met een aroma van citrus en mout, tamelijk astringent zonder melk. Met melk mooi lichtbruin kleurend, een pittige wake-me-up cup, een beetje hoekig. 😊😊(😊 )https://www.simonleveltleuven.be/winkel/

Irish Breakfast, Think Tea: 
Ongeveer dezelfde prijs. Mooi droog aroma, een tikje zoet. Mengeling van CTC met blaadjes en tip. De infusie is bijna zwart als koffie, en het aroma vooral straf. Met melk werkelijk prachtig kleurend,een heel warm en mooi bruin met een lichte rode schijn. Zelfs met een royale scheut melk komt de thee er nog door, maar hier drink je best maar één tas van... Think Tea is een merk in Leuven, bij Brown Betty op de Bondgenotenlaan en De Theewinkel in de Vanderkelenstraat. 😊😊(😊 )https://www.facebook.com/Detheewinkelleuven?ref=hl

Irish Breakfast Simon LΓ©velt

Irish Breakfast Think Tea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten