Pagina's

maandag 16 maart 2020

Theeverhaaltjes voor het slapengaan: De Ijzeren Godin van Genade

Lang geleden was er in China een boer die elke dag naar zijn stukje grond wandelde om het te bewerken. Wei, want zo heette de boer, was meestal diep in gedachten verzonken. Het leven was hard en Wei was arm, en het stukje grond bracht maar net genoeg op om hem en zijn familie te eten te geven.     


Onderweg naar zijn veld passeerde Wei altijd een vervallen tempel die gewijd was aan de Guanyin, de Godin van Genade. Na een tijdje begon Wei hier te stoppen voor een kort gebed, en getroffen door de verwaarloosde staat van het tempeltje besloot hij de volgende keer een bezem mee te brengen. Bij het borstelen vond hij achterin het tempeltje een ijzeren beeldje van de godin, omvergevallen en bedekt door bladeren. Hij zette het terug recht op het kleine altaartje en de volgende dag bracht hij een doek mee om het te reinigen.


Vanaf dan bracht Wei tweemaal per maand zijn borstel mee, en brandde hij geregeld wierook op het altaartje. Na een tijdje werd de Guanyin zich bewust van Wei’s inspanningen en zocht ze naar een manier om hem te belonen. Nog een paar nachten later verscheen de Guanyin in Wei’s droom en vertelde hem dat er een schat begraven lag in de grot achter de tempel.


De volgende keer nam Wei een spade mee. Een echte schat vond hij niet, hoe hij ook zocht, maar plots vielen zijn ogen op een jonge theestruik. Het blad was anders dan wat hij gewend was, en hij besloot de scheut mee te nemen en te planten op zijn stukje grond. Door Wei’s zorgen groeide het scheutje al snel op tot een mooie grote struik en toen Wei thee zette met de bladeren begreep hij wat de Guanyin had willen zeggen. De thee geurde anders en beter dan die van de andere struiken in de regio, en dit was de gift van de Godin.


Wei begon onmiddellijk scheutjes van de struik uit te delen aan zijn buren, en na een tijdje had hij genoeg materiaal om de thee te beginnen verkopen. Ter ere van de godin noemde hij hem Tie Guan Yin, de Ijzeren Godin van Genade. De thee sloeg aan en werd populairder dan ooit, en de boeren van het dorp en de streek profiteerden mee van het geschenk van de Godin.


Uit dankbaarheid herstelde de gemeenschap de tempel terug in volle glorie, en Wei kwam zolang hij leefde nog dagelijks langs om de Godin te bedanken. Tie Guan Yin thee veroverde ondertussen de wereld en werd een grote naam in de Chinese theewereld. Hij bracht voor vele boeren in Anxi een mooi inkomen, en zo werd de genade van de Guanyin uitgespreid over velen.Tie Guan Yin kan zowel slaan op de cultivar die ongeveer 200 jaar geleden in China ontdekt werd als op de manier hoe de thee geproduceerd wordt. Die van de lente en de herfst, geplukt in Anxi in Fujian, zijn de beste. De plant staat ondertussen ook aangeplant in Taiwan en Korea en de prijzen varieren sterk. De beste Chinese Tie Guan Yin kan zeer duur zijn maar voor de Westerse consument is de minder dure basisversie vandaag makkelijk te vinden en zéér populair. Deze is ook minder zwaar geroosterd dan de traditionele thee en heel toegankelijk voor beginners.

De Guanyin wordt in China aanbeden in tijden van gevaar.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten