Pagina's

vrijdag 4 mei 2018

Bai Sha Lu: lentethee uit Hai Nan

De lente ! En wat is er leuker dan de aankomst van de eerste lente-groenten op de markt, na die lange lange winter ? Plots krijg je opnieuw al die heerlijke verse ingrediënten om mee aan de slag te gaan. En ook in de thee-wereld is de lente belangrijk !

Eén van de grote verschillen tussen wijn en thee is de verwerking. Waar bij wijn de fermentatie van de druiven essentieel is en dus tijd nodig heeft, is dat bij zowat alle thee niet het geval, en thee wordt dan ook vaak geoogst, verwerkt en verpakt op één dag. Dat maakt dat je zeker bij groene thee een heel korte tijdsafstand hebt tussen theetuin en plant, en theepot en tas, en waar de wijnliefhebber altijd minimaal een aantal maanden moet wachten om kennis te maken met het nieuwe jaar, is dat voor de theedrinker een kwestie van weken, en die draaien dan nog hoofdzakelijk rond transport. Je eerste thee van het nieuwe jaar is dan ook één van de tekenen dat de lente arriveert !

Deze Bai Sha Lu is zo'n echte lentethee, begin maart geplukt op het eiland Hai Nan, het grote eiland voor de Chinese zuidkust. De theeplanten staan op de hellingen van de Wu Zhi berg (de Wu Zhi Shu, of Five Finger Mountain). In januari en februari is de mist vanuit zee hier zo dik 'dat de muren in de huizen huilen' als je het venster openlaat, maar begin maart begint hier de lente, en omdat dit het meest zuidelijke deel van China is, is dit meestal de plaats waar de eerste thee-oogsten na de winter kunnen gebeuren, wanneer de blaadjes en knoppen nog heel mals en jong zijn. Deze thee arriveerde in Nederland einde maart, en bij mij op de laatste dag van de maand.


Dit is een gehakte thee en de blaadjes zijn grijs/lichtgroen, met tip en met 'tea sugar' op het oppervlak. Hij werd eerste gestoomd en dan pas gewokt, een beetje atypisch voor Chinese groene thee. Het droge aroma is heel zoet en heel lekker. De natte blaadjes geuren naar iets geroosterds, volgens de importeur geroosterde granen. Ook de thee zelf heeft dat geroosterde in de geur. In de mond is hij zacht en met een mooie aangename astringente toets die hier niet stoort maar integendeel bijdraagt tot de smaakervaring. Het tweede treksel was wat bleker van kleur, met nog steeds dezelfde geroosterde toetsen maar in de mond nog milder. Goede thee voor bij de maaltijd, ondermeer door dat licht astringente.



Ik zette de thee op de Westerse manier aan 75°C, met 2 gram voor 200ml en een trektijd van 2 minuten. Hij kostte 4.75 euro per 50 gram bij Hotsoup.

Gezet met de coldbrew-methode kreeg ik een dik vloeiende heel groene thee met een overduidelijke smaak van groene asperges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten