Pagina's

vrijdag 29 januari 2021

Tea, Leaf to Cup. From Creation to Modern Cup. by Clifford Little. Een boekbespreking voor nerds.

 'Ik wil meer weten over thee. Hoe begin ik daaraan ?'. Dat is een vraag die ik heel af en toe eens krijg, en dat is niet zo'n makkelijke. De meeste mensen hebben dan al links of rechts eens een mooi glossy boek gekocht over thee waaraan elke geoefende lezer voelt dat het vooral een prentjesboek is geschreven door iemand die misschien wel veel thee drinkt, maar er eigenlijk niet zoveel van af weet, en zijn hierdoor een beetje gefrustreerd. 

Er zijn twee mogelijkheden dan: ofwel ga je 'full monty' en volg je een echte goeie theecursus wat a/ niet goedkoop is en b/ wel wat inspanningen vraagt (de beste zijn die van ITMA (Engelstalig) en ITC in Nederland, en die van de Thee Academie Vlaanderen), of je koopt een echt goed boek en doet aan zelfstudie (goedkoper maar eigenlijk ook een pak moeilijker). Maar welk boek koop je dan ? 

Het boek waar ik in het begin het meest aan had was Tea. History. Terroirs. Varieties. van de man achter het Canadese Camellia Sinensis, maar af en toe hoor ik de meer wetenschappelijk aangelegde amateurs klagen over een beetje te veel prentjes en een beetje te weinig harde informatie. Voor zij die gefascineerd zijn door het wetenschappelijke aspect is dit boek een absolute aanrader: Tea, Leaf to Cup. From Creation to Modern Cup. van Clifford Little. 


Clifford Little is een Food Technologist uit Engeland die nu op pensioen is en al zijn hele leven lang is gefascineerd door thee. Zijn benadering is heel verfrissend omdat het die van een wetenschapper is die gespecialiseerd is in voeding, en hij benadert het onderwerp zonder de romantiek die het voor velen inhoudt. De meest fascinerende stukken hier gaan dan ook over genetica en chemie, en al wie hierin mee wil raad ik dit boekje aan als standaardwerk. Het is niet erg mooi, het is een uitgave in eigen beheer, maar je kan het kopen op Amazon, en het barst van de interessante standpunten over thee en de theewereld. Als je Clifford graag eens bezig hoort, dan kan ik je deze zeer interessante podcast aanraden: https://podcastaddict.com/podcast/2916801

Ik geloof (en beloof) dat je sommige van zijn standpunten hier nog gaat zien terugkomen, maar toch, voor de ware amateur, dit is echt wel goed, en sommige van Clifford's standpunten en uiteenzettingen hebben mijn begrip van thee significant verruimd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten