Pagina's

vrijdag 30 oktober 2020

Herfst op zijn allerlekkerst: Longan Lapsang van Mei Leaf

herfst in Kessel-lo

Het was in oktober 2017 één van mijn eerste blogs, over een groene Lapsang Souchong uit Tong Hyen in Fujian. Ik was toen nog maar recent gebeten door de theemicrobe en begon net met mijn reis door de wondere theewereld. Dan kom je al snel bij de wat aparte categorie van de rookthee's uit, de Lapsang Souchong's. Vooral in Nederland is het nog steeds een populaire thee, maar eigenlijk heeft hij een slechte reputatie, helaas vaak terecht. Lapsang Souchong is een thee die gerookt wordt boven dennenhout waardoor de geur in de thee trekt, en kwam oorspronkelijk uit het Wuyi gebergte in Fujian. De Hollanders waren er in de 18de eeuw gek op, ook omdat het een thee was die zoveel aroma had dat hij de lange zeereizen in hun schepen overleefde. De Chinezen dronken hem zelf niet en gebruikten er al snel een later geplukte en grovere kwaliteit thee voor. Hij werd zo populair dat veel boeren zelfs niet meer de moeite deden om kwaliteit te oogsten.

Toen een jaar of tien geleden in het Wuyi gebergte (in Fujian) een afgevaardigde van de regering aan een bedrijfje vroeg om thee te maken met de vroegst geplukte blaadjes en die niet langer te roken, ontstond Jin Jun Mei, een heerlijke zwarte thee en al snel de duurste losse thee van de wereld. In navolging daarvan begon men ook veel Lapsang Souchong terug ongerookt te maken. De gerookte versie, nog steeds in vraag in Europa, maar op een heel laag prijsniveau, werd nu nog altijd gemaakt met latere oogsten maar ook steeds meer met goedkope thee uit andere gebieden in China. Het werd een massaproduct zonder ziel of karakter, waarvan de smaak alleen nog werd bepaald door de mate waarin hij gerookt werd. 

Ondanks deze slechte reputatie zijn er in Wuyi altijd producenten gebleven die hem wél bleven maken, niet meer voor de massale export, maar gewoonweg omdat ze hem lekker vonden. De smaak van een goeie gerookte Lapsang wordt immers bepaald door verschillende dingen: de kwaliteit van het geoogste blad, maar ook de aard van het hout. Zo zal een vroeg geoogste thee die gerookt werd boven kerselaar heel anders smaken dan een laat geoogste die boven het klassieke dennenhout werd gerookt, en dat geeft heel wat mogelijkheden voor leuke experimenten.

Die thee's zijn echter zeldzaam in Europa. Ze zijn redelijk duur en er is nauwelijks een markt voor. En daarom zijn wij maar wat blij met wat in 2018 gebeurde toen een producent van ongerookte kwaliteits-Lapsang zich vergiste en de foute thee opstuurde naar Mei Leaf. In eerste instantie was Don wat geschrokken en korzelig, maar de vergissing werd rechtgezet en de correcte thee opgestuurd (de heerlijke Souchong Liquor). De producent vroeg Don om de thee toch te proeven, en als hij hem hield kreeg hij een mooie korting omdat zo transportkosten vermeden werden. Omdat ook deze thee uit Tongmu kwam, het beste dorp voor Lapsang Souchong, besloot Don hem toch een kans te geven. Het resultaat was zo goed dat hij besloot om hem in het gamme op te nemen. In het volgende filmpje legt Don het zelf uit.  


Smoked Tong Mu Zhengshan Xiaozhong, Longan Lapsan, Mei Leaf, 2019:

Geoogst op 10 mei 2019. Xingcun Xiao Zhong cultivar. Theetuin op 1200 m hoogte in Tong Mu, lenteoogst en gerookt boven hout van de longan-fruitboom. 19 euro per 100 gram. 

25 oktober 2020, 3 minuten, 3 gram, 90°C, 150ml, glazen pitcher. Ik heb deze tamelijk lang laten liggen, in lente en zomer drink ik niet zo vaak rookthee, en ik verwachtte er eigenlijk niet zoveel van. Droog, kleine blaadjes van goede kwaliteit. Het natte blad heeft een zachte en aangename rokerigheid, helemaal niet agressief. De kleur van de infusie houdt wat het midden tussen amber en oranje. De infusie ruikt heerlijk, een blend van specerijen en zachte aroma's van houtvuur. Opvallend evenwicht tussen de rokerige aroma's en de fruitige en kruidige, en dat gaat nog meer op voor de smaak. Hij is heel zacht maar vooral heel complex, en de afdronk is magnifiek en groots, met een prachtige vlezigheid en toetsen van gedroogde dadels en vijgen, meegekookt in een saus. Het hele aroma doet denken aan een jachthut waar het kampvuur nog nagloeit en iedereen tevreden bekomt van de wild-barbecue, en brengt een heel comfortabel en warm herfstgevoel. De hele thee is super maar vooral de afdronk is geniaal en enorm lang. Ik gaf de thee nog een tweede zetsel waarbij het rokerige iets meer naar voren kwam. Geniale thee die heel veel culinaire mogelijkheden biedt bij alle schotels die ook een beetje van dat herfstige of rokerige hebben. 😊😊😊😊😊

Nog altijd op stock bij Mei Leaf ! https://meileaf.com/tea/longan-lapsang/


Foto Mei Leaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten