Ik kocht vorig jaar bij Dan-Dan (www.dan-dan.be) een paar van die speciale thee's, maar ze bleven lang in hun verpakking. Niet omdat ze niet interessant waren, maar heel eerlijk omdat ik eigenlijk niet goed wist wat ermee aan te kunnen. De extra vrije tijd tijdens de Kerstvakantie leverde alvast deze mooie proefervaring op: een Xiao Qing Gang, met shou pu'er in een gedroogd citrusvruchtje.
Het onmetelijke China bracht ons niet alleen thee, maar ook heel wat andere lekkere dingen, en het is ook het thuisland van de citrusvrucht. Zo drinken de Italianen nog steeds Chinotto, gemaakt van een kleine citrusvrucht, en zijn wij verzot op mandarijntjes, één van de weinige vruchten die in onze koude winter voor verse vitamientjes zorgen en dan het lekkerst zijn.
Deze thee wordt gemaakt met echte ganpu, Xin Hui mandarijntjes uit Guangdong. Deze kleine vruchtjes worden geoogst wanneer ze nog groen zijn, uitgehold en gedroogd, en de beste komen uit Xin Hui. De schil of chenpi wordt vaak vermalen om te worden gebruikt als een medicijn in de Chinese geneeskunde of een ingrediënt in de Chinese keuken, maar een deel van de oogst gaat naar de theemakers. Die vullen de kleine uitgedroogde vruchtjes met Shu Pu'Er uit Yunnan, waarna ze opnieuw gedroogd worden en ingepakt in papier. Cruciaal zou de kwaliteit van de schillen zijn, en er zijn veel nabootsingen die worden gemaakt met andere citrusvruchten die goedkoper zijn.
Xiao Qing Gan ripe pu'er teafruit, Dan-Dan: 4.2 euro per stuk. Xinhui groene mandarijn gevuld met rijpe Pu'erh. Gezet in de gaiwan, eerst gespoeld, 95°C. Voor het zetten werd het kapje verwijderd en de thee wat losgewrukt met een Pu'Er priem. Eerste zetsel, 1 minuut: uit de gaiwan komt een heel lekkere en dikke geur, een mengeling van herfstbos en citrus, en zo geurt ook de thee. In de mond is hij fruitig, fris en erg lang, met een zijdezacht mondgevoel. Zeer lekker. Tweede zetsel, 90 seconden: veel donkerder. Veel volwassener en rijper qua aroma, maar bijzonder aangenaam in de neus, en het deed me sterk denken aan de Siciliaanse keuken in de winter. Zéér lekker, zoet en fruitig met veel achtergrond, een heerlijke afdronk en nu ook een lichte astringentie. Vooral op de achtergrond zit ook de bosgrond van de pu'er. Derde zetsel, 2 minuten: de mandarijn begint wat naar de achtergrond te verschuiven en de bosgrond neemt over, de Siciliaanse keuken is verdwenen. Het is wel bosgrond met een frisse herfstbries als aroma, en ik denk dat dat de resten van de Xinhui aroma's zijn. Vierde zetsel, 2 min 30 sec: de thee wordt iets platter en iets zoeter maar nog steeds met een mooie fraîcheur, en de geur uit de gaiwan blijft erg lekker. Vijfde zetsel, 3 minuten: bitterder geworden, maar nog steeds een aardige afdronk. 😊😊😊😊
Dit is een hele goede thee tegen stress omwille van de pu'er, en omwille van het ritueel, en hemels voor al wie kampt met een pijnlijke keel. Door de pu'er is deze thee ook heel geschikt als digestief, zeker voor vleeseters.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten