Pagina's

zondag 17 juni 2018

Scottish Breakfast Tea

'My goodness,' said Nicola, as she emerged from sleep. 'Is that a cup of tea I see before me ?'
'Macbeth asked wether it was a dagger,'said Bertie. It might have been better for him - and for Scotland - had it been a cup of tea.'

Alexander McCALL SMITH, The Revolving Door of Life. A 44 Scotland Street novel.


Deze prachtige reeks van Alexander McCall Smith speelt zich af onder de bewoners van 44 Scotland Street in Edinburgh New Town, en is één van de meest hartverwarmende die ik ken. De verhalen worden eerst gepubliceerd in The Scotsman, de lokale krant, en dan later in boek uitgegeven voor de rest van de wereld. Het is niet moeilijk om verliefd te worden op hun wereldje met zijn heerlijke mix van absurde maar héél fijne humor, alledaagse beslommeringen en prachtig uitgewerkte karakters zoals de ijdele Bruce en de 7 jaar oude Bertie Pollock, die in dit deel (spoiler alert!) niet alleen de uitermate trotse eigenaar wordt van een blauwe jeansbroek maar ook van een kilt en sporran, in een hoofdstuk dat tot tranen toe beroert. Eén van mijn favoriete figuren is de hond Cyril, worstelend tussen zijn plicht en de bijna onweerstaanbare drang naar het bijten in uitnodigende kuiten, maar elk van de boeken bulkt uit van de figuren om van te houden. 

Na het lezen van bovenstaand fragment kon ik niet anders dan tijdens een reis door het Noorden van Schotland op zoek te gaan naar Scottish Breakfast Tea. Van de drie Britse ontbijtthee's (Irish, English en Scottish) is dit meestal de hartigste en sterkste. Dit zou te maken hebben met het Schotse water waarbij deze blend het beste zou passen, maar volgens mijn mening heeft het ook alles te maken met de ingrediënten van een Schots ontbijt, waarin bloedworst (black pudding) en haggis* frequent voorkomen, en waarin voor de diehards zelfs plaats voorzien is voor kippers, koud gerookte haring waarvan de smaak je vaak nog de hele dag verder begeleid (de portie gaat van de elegante kippers van Culloden House in Inverness tot de reusachtige exemplaren die men serveert in de Stein Inn op het eiland Skye. De ontbijtthee die dit culinair geweld aankan moet een bijzonder goed ontwikkeld paar kl.... hebben, en dat heeft Scottish Breakfast Tea.

Scottish Breakfast Tea, Edinburgh Tea & Coffee Company

Gekocht 9 juni 2018 in Ullapool, 1.95 euro voor 50 zakjes. Best before feb 2021. Ongeveer 2 gram CTC thee in een papieren container, met lichte kleurverschillen. De kleur van de infusie is helder en donker-mahoniebruin en het aroma ruikt sterk en krachtig met een mooie fruitigheid. Met melk een mooie lichtbruine kleur (net chocomelk). Een stevige tas thee, goede ontbijtkop. 😊😊(😊)De Edinburgh Tea & Coffee Company ging vroeger door het leven als de Melrose Tea Company, in 1833 opgericht door Andrew Melrose die als eerste Schot het Britse monopolie doorbrak door met de tea clipper Isabella de Firth of Forth op te varen en zijn eigen thee te lossen. In 1990 werd de maatschappij overgenomen door zijn eigen management en herdoopt.

As seen in the Strathnaver Museum in Farr


Breakfast Tea. Maw Broon's Kitchen

Gekocht 10 juni in de shop van Inverewe Garden, 4.99£ voor een blik met 50 zakjes, elk van 2.5 gram. Mix van Assam en Kenya. Uit het blik stijgt een kloek en strak aroma op, heel Assam gedomineerd. Donkere, op koffie lijkende infusie, heel lineair geurend. Met melk mooi caramelkleurig. In de mond een stevige, strakke thee die doet denken aan grote theepotten aan ontbijttafels met véél eten en véél volk, een echte wake-me up cup, maar elegantie is ver te zoeken (had de vorige wél wat). 😊😊Maw Broon is een karakter uit een stripreeks die al sinds 1936 loopt in de The Sunday Post, een Schotse krant. Ze is de matriarch van de familie Broons, een working class family met 8 kinderen die wonen in het fictieve Auchenshoogie.* meer weten over haggis ? kijk hier 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten