Pagina's

zondag 10 juni 2018

Dong Ding !

En dus niet ding dong, dàt was iemand die aanbelde, en al zeker niet Dom Ding, wat niet aardig is om te zeggen tegen een lezer...

Maar wel dong ding dus, en wel een topper, en wél de allerbeste thee die ik tot nu toe gedronken heb!

Dong Ding (ook bekend als Tung Ting) is een oolong-thee uit Taiwan. Het woord betekent Ijzige Top en slaat op de gelijknamige berg aan het Chi-Ling meer, in de Lugu regio in het kanton Nantou, in het midden van Taiwan. De aanplant hier komt oorspronkelijk uit Fujian in China waar ze groeiden in de Wuyi bergen. Rond 1875 bracht een local 12 struiken mee die hij hier aanplantte, en ze zijn de basis van het genetisch materiaal voor alle theestruiken die hier nu staan. De planten staan op hoogtes tussen de 700 en 800 meter boven de zeespiegel en de ligging ervan is cruciaal. De hoogte is nodig voor de grotere verschillen tussen dag- en nachttemperaturen en de beste liggen op plaatsen waar palmbomen en reuze-bamboe schaduw en bescherming tegen de wind geven en waar de ochtendmist het langst blijft hangen.

De pluk kan zowel machinaal als met de hand gebeurt zijn, en de blaadjes zijn redelijk groot, meestal met drie of vier tegelijk geplukt, soms met een bot. Omdat Dong Ding een ball oolong is, is het altijd een mooi schouwspel om te oorspronkelijke droge kogeltjes te vergelijken met de grote ontrolde steeltjes met hun blaadjes, en je vraagt je af hoe ze er in slagen die kogeltjes te maken. De oxidatie ligt meestal rond de 30%, niet zo heel hoog dus, en dat zorgt vaak voor een grote complexiteit terwijl de thee toch ook zoet en zacht blijft.

Dong Ding Oolong-Roasted, Mist: 

44 euro per 100gram, maar gekocht in mei 2017 op het FesTEAval als een sample van 10 gram, deel uitmakend van een MIST proefpakket. De boerderij waar hij vandaan komt gaat prat op een unieke en zeer trage, voorzichtige roostertechniek die thee zo uniek en veellagig complex maakt. De techniek wordt van generatie op generatie doorgegeven en de huidige boer mocht pas op zijn 23 jaar delen in het geheim van zijn vader en grootvader. Vandaag gaan technieken die grootvader nog ontwikkelde hier hand in hand met vernieuwingen van vader en kleinzoon. Er wordt maar twee keer per jaar Dong Ding gemaakt, in de lente en in de herfst en de hoeveelheden zijn eerder klein.

27 mei, op de westerse manier, 85°C, Spa, 5 minuten trektijd, 250 ml water. De natte blaadjes geuren bijzonder complex, naar herfstblad en oolong 'bosgrond'. De kleur van de infusie is oranje-achtig, iets tussen goudgeel en bruin. Het aroma is héél mooi, met een heel knap evenwicht, heel fruitig, heel aangenaam en om aan te blijven ruiken. In de mond opvallend fris en mooi fruitig, opnieuw dat mooie evenwicht, en met een bijzonder lekkere en erg lange afdronk met een licht geroosterde toets...bijzonder lekkere thee, ik proefde ook iets minty.



2 juni, op de oosterse manier. 90°C, 200ml Spa, 5 gram, in een Kamjove glazen theepot. Eerst gespoeld met heet water, dan een eerste zetsel met een trektijd van 2 minuten. De natte blaadjes geuren onwaarschijnlijk complex, het is alsof je je hoofd in een dampende keuken op volle toeren steekt, zoveel dwarrelt er in de geur door elkaar, en ik ruik vleesbouillon, paddestoelen en fruit. De lange steeltjes tellen drie à vier redelijk grote en erg mooie blaadjes, tamelijk donker. De infusie zelf geurt iets rustiger en compacter en gebalder, maar zéér evenwichtig en aangenaam, en blijft lang hangen in de neus. In de mond minder uitgsproken, maar heel beschaafd en met een erg lange afdronk met iets romigs, als aardbeien met slagroom. Tweede zetsel, 2 minuten 30 seconden. De blaadjes geuren nu wat scherper en zijn volledig ontplooid en zijn prachtig. De infusie zelf is nu voller en krachtiger en absoluut delicieus. De smaak is nu goddelijk met een heel mooie astringentie die echt iets toevoegt aan de ervaring, en is zo complex en boeiend dat deze thee voor mij in toprestaurants mag geserveerd worden. Derde zetsel, 3 minuten. Het aroma zakt nu wat weg en de infusie wordt veel donkerder. De smaak is wel nog altijd erg lekker, maar nu subtieler en bijna melancholisch, het spectaculaire van de vorige twee zetsel is weg, maar de herinnering eraan zit er nog in. Dit is één van de beste thee's die ik al dronk, misschien zelfs de beste, en hij krijgt dan ook 😊😊😊😊😊, en zo hoog scoorde ik nog nooit een thee.

Mist is een jonge importeur van specialty teas uit Taiwan, en bestaat uit Geert de Taeye en Dorien Selleslagh. Ze trekken zelf naar Taiwan om er hun thee rechtstreeks bij de boeren aan te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten